Külföld

Átalakul a Fehér Ház

admin
admin

2011. 04. 07. 07:16

Zöld-fehérre festett pozdorjából ácsolt kerítés, otromba vasbetonszerkezetek és munkagépek csúfítják el a Fehér Ház elülső kertjét. Washingtonban éktelen dübörgéssel zajlik a hivataloknak és a sajtókonferenciáknak helyet adó nyugati szárny átépítése.

A hosszú évekig is elhúzódó munkálatok célja a jelenlegi szakaszban a rég elavult föld alatti vezetékek és csövek cseréje. Lecserélik a fűtő és a légkondicionáló, valamint a tűzvédelmi rendszert is. Épül egy vasbetonfalú alagút, amelyről a washingtoniak között elterjedt, hogy egy újabb atombunker része, ám a kivitelező közölte, hogy a most készülő építményben a gépészeti berendezéseket fogják elhelyezni, és a “rejtélyes” járat csak egy egyszerű karbantartó-folyosó. Az Elnöki Rendkívüli Műveleti Központ, az állítólag egy atomtámadásnak is ellenálló megerősített bunker a keleti szárny alatt található.

Megcáfolták azt a feltételezést is, hogy a nyugati szárny alá irodák épülnének – ahogy arról korábban gyakran szó esett -, vagy hogy a munkálatok egy rejtett autóbejáró kiépítését céloznák.

A nyugati szárnyba tartó újságírók kerülőutakon jutnak el a sajtótájékoztatókra, a külföldi vezetők konvojai pedig a legtöbbször már nem a főbejáraton hajtanak be. Az építkezés miatt lezárták azt az utat is, amelyet az elnöki rezidenciába tartó virág- és ételszállítók szoktak használni.

A nyugati szárnynál folytatott zajos munkálatok csak a Fehér Ház teljes felújításának első szakaszát jelentik. A négy évig tartó ráncfelvarrás összesen 376 millió dollárjába kerül majd az amerikai adófizetőknek, amelyből 86 milliót a nyugati szárnyra áldoznak.

Az építkezésen, amelyet árgus szemekkel figyel a műemlékvédelmi hatóság, egy régészt is alkalmaznak, akinek feladata, hogy megvizsgáljon mindent, amit a munkagépek kifordítanak a földből. A Nemzeti Parkszolgálat elszállította a Fehér Ház kertjének történelmi fáit, hogy a felfordulás befejeztével azokat az eredeti helyükre ültesse vissza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.