Nagyvilág

Szófia visszarendel 37 diplomatát

A bolgár kormány az év végéig 37 nagykövetet és más magas rangú diplomatát hív vissza, mivel kiderült róluk, hogy együttműködtek a korábbi kommunista titkosszolgálatokkal - jelentette be szerdán a szófiai külügyminisztérium.

Veszela Cserneva külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy ez a döntés kizárólag a szóban forgó személyek múltja miatt született meg, és nincs köze az érintett – bolgár képviselettel rendelkező – országokkal ápolt kapcsolatokhoz, melyeket a szófiai vezetés “rendkívül nagyra értékel”.

Első körben – május 1-jén – 13 nagykövet tér haza Bulgáriába, egyebek között a berlini, athéni, pekingi és stockholmi képviselet éléről, melyek irányítását átmenetileg ügyvivő veszi át. A következő csoport június elsején megy haza állomáshelyéről.

A kommunizmus idején folytatott kémkedést vizsgáló bizottság tavaly decemberben fedte fel, hogy a bolgár nagykövetek és a külföldi misszióvezetők fele diplomáciai karrierje kezdetén a titkosszolgálatok kötelékében állt.

A kommunista ügynöki múlttal rendelkező személyek listáján Georgi Parvanov elnök neve is szerepel, aki azonban azt állítja, hogy nem írt alá együttműködési nyilatkozatot egyik titkosszolgálattal sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik