Nagyvilág

Sanghaj lakossága meghaladta a 22 milliót

Sanghaj lakossága tavaly meghaladta a 22 milliót, népessége gyorsan öregszik - tájékoztatott a helyi népességi és családtervezési bizottság.

Az adatokból kiderül: az üzleti, kereskedelmi élet kínai metropoliszának 14 millió 120 ezer bejelentett állandó lakosa van, s hozzájuk jön még a 8 millió 300 ezer bevándorló, akik hat hónapnál hosszabb ideje tartózkodnak a városban. A népességalakulás elemzői megjegyezték: gyors ütemben növekszik a bevándorlók száma, a korosztályokat tekintve a népesség nincs egyensúlyban, megnövekedett a népsűrűség, miközben javult az emberek egészségi állapota, hosszabb a születéskor várható átlagos élettartam.
2008-ban a helyi lakosság száma 19,2 millió fölött volt, akikből közel 13,8 millióan voltak regisztrált városi polgárok. A 60 év felettiekből 2005-ben 2,66 milliót tartottak nyilván Sanghajban, 2009-re viszont 3,16 millióra emelkedett a számuk. Ez azt jelenti, hogy korábbi közel 20 százalékos arányuk a városi népesség egészén belül négy év során megközelítően 3 százalékkal bővült.

Mindezekkel egy időben a 14 év alattiak száma 2009-ben 1,17 millió volt, ami a népességen belüli arányukat tekintve 8,3 százalék, vagyis az országos átlagnál kevesebb. Arányuk a világon 27 százalék körül van. Ami a népsűrűséget illeti, a statisztika szerint Sanghajban 3500-nál több ember jut egy négyzetkilométerre, ami meghaladja az országos átlag húszszorosát. Négy évvel korábban ez a szám még 700 alatt volt – derül ki a Shanghai Daily című napilap online kiadásában szerdán közölt statisztikai összesítőből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik