Nagyvilág

Megtámadtak egy NATO-bázist Kelet-Afganisztánban

Páncéltörő gránátokkal felszerelkezett felkelők támadást intéztek a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány székhelyének, Dzsalálábádnak a repülőterén működő NATO-támaszpont ellen - közölte szerdán az Afganisztánban állomásozó, NATO vezette haderő (ISAF), hozzátéve, hogy hét támadót lelőttek.

A tájékoztatás szerint a NATO-katonák viszonozták a tüzet, és egy helikoptert is bevetettek. Sikerült visszaverniük a kedd éjszakai támadást. A támadók – a vallási fanatikus tálib mozgalom fegyveresei – közül heten életüket vesztették. A külföldi haderő nem szenvedett veszteséget.

A Pakisztánnal szomszédos Nangarhar tartományban rendszeresek a tálib lázadók támadásai. Tavaly év végén ugyanerre a dzsalálábádi támaszpontra akart bejutni legalább hat öngyilkos merénylő, de lelőtték őket.

Februárban 38 ember vesztette életét a kelet-afganisztáni városban, amikor a határőrség egyenruháját viselő
fegyveresek elfoglalták a legnagyobb afganisztáni magánbank, a közalkalmazotti béreket folyósító Kabul Bank helyi fiókját. A lázadók elbarikádozták magukat a bank épületében, és több órán át tűzharcot vívtak a rendőrökkel. A hét támadóból ketten felrobbantották magukat, társaik a tűzharcban vesztették életüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik