Külföld

Eltüntették a magyar feliratot egy révkomáromi templomról

admin
admin

2011. 04. 06. 13:11

Felújítás során lefestették a magyar feliratot a révkomáromi Szent Rozália-templomban. Helyi magyar civil szervezetek, és a Magyar Koalíció Pártjának helyi szervezete azonnal tiltakozott a magyar felirat eltüntetése ellen.

A felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál szerdai közlése szerint a templom kupolája alatti körszalag “SZENT+SZENT+SZENT+A+SEREGEK+URA+ISTENE+” feliratát festették le, s helyettesítették díszítő elemekkel.

“Szükségesnek tartjuk a munkálatok ezen részének azonnali felfüggesztését, valamint az érintett magyar felirat maradéktalan visszaállítását és restaurálását” – áll a magyar szervezetek közös állásfoglalásában. Azt a magyar szervezetek Elek László, Révkomárom katolikus egyházközségének esperes-plébánosával egyetértésben adták ki.

Stubendek László, az MKP révkomáromi helyi szervezetének elnöke szerint az 1839-1844-ben épült katolikus Szent Rozália-templom és a hozzátartozó kálváriakert felújítása 2010-ben kezdődött, elsősorban vállalkozói pénzekből.

A templom, mára már kiemelkedve korábbi szürkeségéből, szépen felújított környezetével, esti díszkivilágításával Révkomárom egyik feltűnően szép objektumává vált. A külső tatarozás után következtek a belső munkálatok. A templomtérben több korabeli magyar emlék található, így a régebbi, elbontott templomból származó, mesterségi címerjelekkel díszített márványtáblák: egyebek között Vaszary Kolos esztergomi érsek, hercegprímás 1855-ben bemutatott első miséjét és a templom 1905-ös felújítását megörökítő márványba vésett magyar és latin feliratok, egy 13 darabból álló, 1840-ben vaslemezre festett magyar feliratú keresztút-sorozat, sőt egy, az 1700-as évek végéről eredeztethető orgona-pozitív – mint művelődéstörténetünk kiemelkedő relikviája.

Révkomárom római katolikus vallású lakosainak többsége magyar nemzetiségű.

“A rendszerváltoztatás óta eltelt két évtizedben sajnos nem sikerült kivívnunk, hogy magyar anyanyelvű püspököt és magyar egyházmegyét kapjon a négyszázezer szlovákiai magyar katolikus hívő. Bízunk benne, hogy nem a szlovákiai katolikus egyház magyarellenes támadásának vagyunk tanúi akkor, amikor a magyar nyelvű templomi feliratok eltüntetését tapasztaljuk” – olvasható az MKP közleményében.

A párt szerint nem engedhető meg, hogy Révkomáromban “csorbuljanak nyelvi jogaink, kárt szenvedjenek magyar hagyományainkat jelképező értékeink. Ugyanakkor örülünk, ha értékes alkotások születnek, és megszépülnek, megújulnak apáink örökségei, népünk, nemzetünk emlékei”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.