Nagyvilág

Jemen: ismét éles lőszerrel lőtt a rendőrség

Újabb tüntetés volt hétfőn Jemenben, ezúttal a Vörös-tenger partján fekvő Hudaidában. A tömeg a helyi elnöki palota elé akart vonulni, de rohamrendőrök nem engedték, éles lőszert és könnygázt vetettek be ellenük, és több mint 400 embert megsebesítettek - közölték orvosok.

Helybeli lakosok egy tudósítónak elmondták: a szervezők hajnali két órára hirdették meg a demonstrációt, amellyel a vasárnapi taizzi tüntetés vérbe fojtása miatt akartak tiltakozni. Néhány ezren vettek részt a hudaidai tüntetésen.

Az egyik szemtanú elmondta, hogy a tüntetőket civil ruhás rendőrök is megtámadták. A helyi kórház orvosai arról számoltak be, hogy az intézménybe kilenc embert szállítottak be lőtt sebbel, 350-et a könnygáz belélegzése miatt, 50-et pedig kővel találtak el civil ruhás rendőrök.

Ali Abdalláh Száleh elnöknek számos palotája van az országban. A tüntetés idején valószínűleg a fővárosiban tartózkodott.
Az elnök azonnali távozását követelték ismét ellenzékiek a vasárnapi taizzi tüntetésen. A rendőrök szintén éles lőszert és könnygázt, valamint gumibotot használtak. Két ember meghalt, több száz pedig megsebesült. Tíz embert lőtt sebekkel szállítottak kórházba.

A Szanaatól kétszáz kilométerre délre fekvő Taizzban – mint több más városban – február közepe óta rendszeresen tüntetnek, és követelik a 32 éve hatalmon lévő elnök lemondását. Szombaton az ország 19 tartománya közül 15-ben voltak tiltakozó megmozdulások, amelyek néhol rendbontásba és a rendőrséggel való összetűzésbe torkollottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik