Nagyvilág

ENSZ: többet kell tenni a nukleáris biztonságért

Többet kell tenni az atomerőművek biztonsága érdekében - jelentette ki az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) főigazgatója egy hétfői bécsi konferencián.

A nemzetközi közösség minden további nélkül nem térhet napirendre a japáni események felett; többet kell tenni annak érdekében, hogy biztonságosabbak legyenek az atomerőművek – hangsúlyozta Jukija Amano a nukleáris biztonságról szóló ENSZ-egyezmény ötödik felülvizsgálati konferenciájának megnyitóján. A japán nukleáris válság “komoly kihívást” jelent, és nagy hatással lesz az atomenergia használatára – mondta.

A fukushimai helyzet továbbra is “nagyon komoly”. Az első számú feladat továbbra is a válság legyűrése, az erőművek stabilizálása, el kell azonban kezdeni a történtek kiértékelését is – mondta.

Amano hangsúlyozta, komolyan kell venni az emberek millióinak aggodalmait, hogy biztonságos-e az atomenergia.
Kitért azonban arra is, hogy a nukleáris energia használatának okai változatlanok, köztük a világ növekvő energiaszükséglete és a klímaváltozás feletti aggodalom.

Az 1996-ban életbe lépett egyezménynek azok az országok a részesei, amelyekben működik atomerőmű. A dokumentum nem kötelező erejű. A tagok nem vállalnak kötelezettséget benne meghatározott biztonsági előírások mellett, hanem a minél magasabb biztonsági körülményeket illető közös érdeküket fejezik ki. A 72 tagállam háromévenként tart felülvizsgálati konferenciát, amelyen a résztvevők előterjesztik az egyes országjelentéseket. A konferencia április 14-én ér véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik