Nagyvilág

Nem hagyja el az ENSZ Afganisztánt

Az ENSZ nem hagyja el Afganisztánt a pénteki mazari-sarífi támadás miatt, amelyben feltehetőleg tüntetők közé vegyült lázadók meggyilkolták a világszervezet hét külföldi alkalmazottját.

A pénteki mazari-sarífi demonstráció résztvevői megtámadták a városban lévő ENSZ képviseletet, és megöltek ott 12 embert. A világszervezetet még soha nem érte ilyen súlyos támadás Afganisztánban.

A tüntetők pénteki támadását az ENSZ-képviselet vezetője úgy élte túl, hogy elhitette a támadókkal, hogy muzulmán hitű. A mazari-sarífi ENSZ-vezető orosz állampolgár, és nagyon jól beszél az egyik helyi nyelven, a darin. A képviselet vezetője három kollégájával egy biztonságosnak hitt helyiségben tartózkodott, de a támadóknak sikerült betörniük annak ajtaját. Ekkor a képviseletvezető a támadók elé állt, és beszélt hozzájuk, remélvén, hogy a homályban rejtőzködő kollégáit nem veszik észre. A fegyveresek azonban megtalálták őket, és mindegyiküket lelőtték – mondta Mistura. A képviselet vezetőjét a támadók megütötték, de utána hagyták elmenni.

Stiffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja szerint a támadást lázadók provokálták ki, akik a tüntetők közé vegyültek, és valószínűleg ők ölték meg az ENSZ-alkalmazottakat. Nem történhetett volna meg a támadás, ha az afgán hatóságok gondosabban védik a képviseletet – jelentette ki, de hozzátette, hogy a létesítmény sem elég biztonságos, ezért lebontják, és felépítenek a városban egy újat, valamint biztonsági garanciákat kérnek vele kapcsolatban az afgán kormánytól és a fegyveres erőktől.

Az afganisztáni zavargásokat Terry Jones amerikai keresztény lelkipásztor tette váltotta ki, miután Jones – bár tavaly a nemzetközi tiltakozás hatására egyszer már elállt ettől a tervétől – március 20-án hívei előtt mégis elégette a muzulmánok szent könyvének egy példányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik