Nagyvilág

Megszűnik az egységes horvát benzinár

Az egységes árak helyett szabad árképzés lesz a horvátországi benzinkutaknál hétfőtől, a gazdasági miniszter rendeletmódosítása szerint a kéthetente maximált áraktól bármikor eltérhetnek a töltőállomások.

A horvát hivatalos közlönyben megjelent, április 4-én hatályba lépő jogszabály szerint a kiskereskedelmi árak nem lehetnek magasabbak annál az összegnél, amelyet a Gazdasági Minisztérium kéthetente meghatároz, a tárca először hétfőn teszi közzé ebben a formában a legmagasabb üzemanyagárakat. Az árak 14 napig érvényesek, ettől lefelé azonban most már bármikor eltérhetnek a benzinkutak. A rendelet azonban külön is nevesíti, hogy autópályán és a tengerparton túl is léphetik a maximált árakat.

Horvátországban mostanáig a töltőállomások kötelesek voltak két hétig változatlanul tartani üzemanyagáraikat, amelyeket a gazdasági tárca számára kéthetente bejelentettek. Az egész országban szinte egységesek voltak a benzinkutak árai.

Az új szabályozás is előírja a kereskedők számára az adatközlést, de ettől már bármikor eltérhetnek, ha nem lépik túl a tárca által közölt legmagasabb árat. A rendeletmódosítás szerint az autópályákon és a tengerparton, valamint a hajókat üzemanyaggal ellátó töltőállomásokon valóban szabad az árképzés, nem kötelező a maximált összegeket tartani.

Az új horvát jogszabály szerint az egyszeri árváltozás sem lefelé, sem felfelé nem haladhatja meg egy-egy alkalommal a 3 százalékos mértéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik