Nagyvilág

Belelőttek a tüntető tömegbe Jemenben

Belelőtt az Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelő tüntető tömegbe vasárnap a jemeni rendőrség a fővárostól délre fekvő Taizz városában; egyes hírek szerint egy ember életét vesztette, és több százan megsebesültek.

A rendőrség éles lőszerrel nyitott tüzet a demonstrálókra, könnygázt is bevetett ellenük, illetve gumibotokat is használt a tömegoszlatáshoz.

Szemtanúk arról számolt be, hogy a rendőrök lelőttek egy tüntetőt, s legkevesebb 250 ember sebesült meg vagy szenvedett könnygáz okozta mérgezést. Kórházi források szerint mintegy tíz embert lőtt sebekkel szállítottak kórházba.

A Szanaatól kétszáz kilométerre délre fekvő Taizz város központjában február közepe óta több ezren tiltakoznak a 32 éve hatalmon lévő Száleh távozását követelve. Más jemeni városokban sem csillapodnak a tiltakozások: szombaton az ország 19 tartománya közül 15-ben voltak tiltakozó megmozdulások, amelyek néhol rendbontásokba és a rendőrséggel való összetűzésekbe torkolltak.

A jemeni ellenzék követeli, hogy az államfő adja át a hatalmat alelnöknek. Száleh elnök korábban már többször tett olyan javaslatot, hogy kezdődjön meg, és az év végére fejeződjön be a hatalom fokozatos átadása. Arab hírtelevíziók szerint Száleh vasárnap saját taizzi híveit fogadta Szanaában, s megismételte, hogy nem hajlandó azonnal lemondani. Felszólította az ellenzéket, hogy még a nap folyamán vessen végett a tüntetéseknek.

“Készek vagyunk tárgyalni a hatalomátadásról, de csak békés és alkotmányos keretek között” – mondta az államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik