Nagyvilág

Afganisztán forrong a Korán-égetés miatt

Újabb erőszakos tüntetések robbantak ki vasárnap a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, illetve a keleten fekvő Dzsalálábádban az egyesült államokbeli Korán-égetés miatt.

Afganisztánban harmadik napja tartanak a halálos áldozatokat is követelő zavargások. A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy az amerikai Terry Jones lelkipásztor Korán-égetést rendezett az Egyesült Államokban két héttel ezelőtt.

Az afgán államfő felszólította vasárnap az Egyesült Államok kongresszusát, hogy ítélje el az amerikai lelkipásztor Korán-égetését és akadályozza meg annak megismétlődését – áll a kabuli elnök iroda közleményében.

Hamid Karzai kérését személyesen adta át Karl Eikenberry amerikai nagykövetnek és David Petraeusnak, az amerikai és a NATO afganisztáni hadereje főparancsnokának – hangoztatta a közlemény. Eikenberry egyúttal felolvasta Karzainak Barack Obama amerikai elnöknek a Korán-égetést korábban elítélő nyilatkozatát.

Az újabb tüntetések Kandahár tartomány azonos nevű székvárosában és két másik településén voltak. Egy orvos azt mondta, hogy kórházába 16 sebesültet szállítottak, kövek okozta zúzódásokkal és lőtt sebekkel. Ahmad Wali Karzai, a kandahári tartományi tanács elnöke, az afgán államfő fivére több mint 20 halottról – rendőrökről s civilekről – és 14 sebesültről, köztük két gyermekről tud. Utóbbiak akkor sebesültek meg, amikor egy meggyújtott gázpalack felrobbant a tüntetésen. A kelet-afganisztáni Dzsalálábád városában is utcára vonult mintegy kétezer ember, tiltakozva a Korán-égetés ellen. A tüntetés békés volt, de szemtanúk szerint a tiltakozók három órán át lezárva tartottak egy főutat a városban, Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak, és távozásra szólították fel az amerikai csapatokat.

Kandahárban második napja tartanak az erőszakos tiltakozások. Szombaton legkevesebb kilenc ember meghalt, több mint 80 pedig megsebesült, miután zavargásba torkollott egy tüntetés. Előző nap, pénteken afgán tüntetők megrohanták az észak-afganisztáni Mazari-Sarífban lévő ENSZ-képviseletet, s legalább 12 embert megöltek, köztük hét külföldi ENSZ-alkalmazottat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik