Nagyvilág

Hárommillió zarándokot vár Róma

II. János Pál május elsejei boldoggá avatása előtt egy hónappal Rómában már alig találni szállást, és elkészült a rendkívüli esemény idejére vonatkozó biztonsági terv is. Több mint kétmillió embert várnak az olasz fővárosba a szertartásra.

Két-három milliós zarándoktömeg érkezését hirdették meg, amikor tavaly decemberben XVI. Benedek bejelentette elődje boldoggá avatásának dátumát.

Jelentősen kevesebbről, háromszázezer látogatóról írt a Corriere della Sera napilap római melléklete hangsúlyozva, hogy a hatalmas tömeget beharangozók rossz reklámot csináltak a főváros idegenforgalmának. A végtelen emberáradattól tartva ugyanis sokan lemondták foglalásukat. Mások meg se próbálnak szállást keresni, azt gondolva, úgyse találnak üres szobát, vagy azt tapasztalják, hogy már alig akad szállás.
Kiállítják a koporsót

“Lehetetlenség megjósolni, hányan fognak érkezni. Azt biztosra veszem, hogy a Szent Péter téren nem lesz egy talpalatnyi üres hely sem. Azok se túloznak, akik több mint kétmillió érkezőt becsülnek; ennyien voltak Rómában 2005-ben is, a II. János Pál április másodikai halála, április kilencedikei temetése és az új pápa megválasztása közötti időszakban. Akkor azonban nem egyszerre érkeztek” – mondta a boldoggá avatás programjának sajtótájékoztatóján Cesare Atuire atya, az Opera Romana Pellegrinaggi vatikáni zarándokiroda igazgatója.

A 2000-es jubileumi szentév óta a zarándoklatok szervezésével foglalkozó Opera háromszázezer helyet biztosít egyházi intézményekben, vendégházakban, kolostorokban a II. János Pál boldoggá avatására érkezőknek. Ennyi embert tud befogadni a Szent Péter tér is. A többiek a Circus Maximus mezején és a Lateráni Szent János-bazilika előtti téren felállított óriásvásznon követhetik az eseményt.

A boldoggá avatás programja három napot ölel át. Április 30-án este virrasztást tartanak a Circus Maximusban. Május elsején délelőtt a Szent Péter téren avatják boldoggá II. János Pált. Május másodikán a pápa koporsóját a Szent Péter-bazilikában állítják ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik