Nagyvilág

Varsó kizárja a merénylet lehetőségét Kaczynski gépe ellen

A lengyel katonai ügyészég kizárja, hogy a Lech Kaczynski néhai államelnököt szállító repülőgép egy évvel ezelőtti lezuhanását merénylet okozta. Nincs terrorista akcióra utaló nyom - mondta a varsói körzeti ügyészség vezetője pénteken.

Nincs robbanóanyag, és nem találtak mérgező vagy radioaktív anyagot sem – közölte Ireneusz Szelag, és azt is hozzáfűzte, hogy az üzemanyaggal is minden rendben volt.

Lech Kaczynski, felesége és kísérete a szovjet titkosszolgálat által 1940-ben lemészárolt több mint 20 ezer lengyel tiszt és civil emlékére szervezett ünnepségre utazott Katinyba (Katyn), amikor repülőgépük 2010. április 10-én Szmolenszk közelében lezuhant. A szerencsétlenséget senki nem élte túl, az áldozatok száma 96 volt.

A néhai államelnök ikertestvére, a volt kormányfő és jelenlegi ellenzéki vezető, Jaroslaw Kaczynski környezetében több összeesküvés-elmélet is felbukkant. Az egyik szerint a lezuhanás előtt a gép felrobbant, de volt olyan teória is, hogy Szmolenszk repülőtere fölé mesterségesen ködöt képeztek.

Az orosz kormánybizottság januári jelentése szerint a lengyel pilóták tehettek a szerencsétlenségről, míg a lengyel oldal az orosz légiirányítókat hibáztatja.

A katasztrófa első évfordulóján a lengyel és az orosz elnök Szmolenszkben közösen emlékezik meg a tragédiáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik