Külföld

Varsó kizárja a merénylet lehetőségét Kaczynski gépe ellen

admin
admin

2011. 04. 01. 21:47

A lengyel katonai ügyészég kizárja, hogy a Lech Kaczynski néhai államelnököt szállító repülőgép egy évvel ezelőtti lezuhanását merénylet okozta. Nincs terrorista akcióra utaló nyom - mondta a varsói körzeti ügyészség vezetője pénteken.

Nincs robbanóanyag, és nem találtak mérgező vagy radioaktív anyagot sem – közölte Ireneusz Szelag, és azt is hozzáfűzte, hogy az üzemanyaggal is minden rendben volt.

Lech Kaczynski, felesége és kísérete a szovjet titkosszolgálat által 1940-ben lemészárolt több mint 20 ezer lengyel tiszt és civil emlékére szervezett ünnepségre utazott Katinyba (Katyn), amikor repülőgépük 2010. április 10-én Szmolenszk közelében lezuhant. A szerencsétlenséget senki nem élte túl, az áldozatok száma 96 volt.

A néhai államelnök ikertestvére, a volt kormányfő és jelenlegi ellenzéki vezető, Jaroslaw Kaczynski környezetében több összeesküvés-elmélet is felbukkant. Az egyik szerint a lezuhanás előtt a gép felrobbant, de volt olyan teória is, hogy Szmolenszk repülőtere fölé mesterségesen ködöt képeztek.

Az orosz kormánybizottság januári jelentése szerint a lengyel pilóták tehettek a szerencsétlenségről, míg a lengyel oldal az orosz légiirányítókat hibáztatja.

A katasztrófa első évfordulóján a lengyel és az orosz elnök Szmolenszkben közösen emlékezik meg a tragédiáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.