Nagyvilág

Tűzszünetet kötnének a líbiai lázadók

A líbiai ellenzék kész a tűzszünetre, amennyiben Moamer Kadhafi erői beszüntetik a lázadók városai elleni támadásokat - jelentette be a felkelők vezetője.

“Azzal a feltétellel egyezünk bele a tűzszünetbe, ha a nyugati városokban lévő fivéreink gyakorolhatják a véleményszabadságot, és a városokat ostromló erőket visszavonják” – fogalmazott Musztafa Abdul Dzsalil, az átmeneti tanács vezetője, miután találkozott Abdul Ilah Katibbal, az ENSZ líbiai különmegbízottjával.

Kadhafinak kedvezett az időjárás

A rossz időjárás hátráltatta a héten a koalíciós erők líbiai légitámadásait, előnyhöz jutattva Moamer Kadhafi erőit – mondta Mike Mullen tengernagy.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke a csütörtöki szenátusi meghallgatásán elmondta: emiatt csökkent a koalíciós offenzíva hatékonysága, így Kadhafi csapatai keleten ismét előrenyomulhattak. Mike Mullen szerint a líbiai vezető erői megerősítették pozícióikat az ország déli részén fekvő Adzsabija város környékén, és a várakozások szerint hamarosan újabb támadást indítanak a felkelők fellegvárának számító Bengázi ellen.

A felkelők eközben csütörtök estére elvesztették az ellenőrzést a Tripolitól mintegy 800 kilométerre fekvő Brega város fölött, amelyet szombaton sikerült visszafoglalniuk Kadhafi csapataitól. A rezsimhez hű katonák szerdán már visszavették a felkelőktől a közeli Rasz Lanuf város és a körülötte lévő falvak irányítását, és továbbra is harcok dúlnak az ország harmadik legnagyobb városában, Miszrátában.

A kongresszus nem érti a kivonulást

A washingtoni kongresszusban sokan furcsállják, hogy az Egyesült Államok szombattól nem vesz részt a líbiai légicsapásokban. A kongresszusi tagok közül sokaknak az volt a véleménye: érthetetlen, hogy Barack Obama kormánya miért vonul ki a líbiai hadműveletből, amikor az sikeresnek tűnik. Furcsa, zavaros, bosszantó – ezekkel a jelzőkkel illették a döntést.

Berlin politikai megoldást keresne, Peking aggódik

A líbiai helyzet nem oldható meg katonai eszközökkel – jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter pénteken Pekingben. Westerwelle politikai síkon keresne választ a problémára, és ennek első lépéseként arra szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy tegye le a fegyvert.

A német diplomácia vezetője Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel találkozott. Jang hangsúlyozta, hogy hazája és Németország is tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amikor az március 17-én megszavazta a líbiai katonai beavatkozásra alapot adó 1973-as határozatot. A kínai külügyi tárca vezetője hozzátette: Peking aggódik a folyamatos összecsapások és a civil áldozatok miatt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Izmírből indulhatnak a katonai repülők (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik