Nagyvilág

Szólásszabadságért tűzszünet Líbiában

A líbiai felkelők pénteken közölték, hogy készek tűzszünetet kötni a kormányerőkkel, ha a Moammer Kadhafihoz hű alakulatok kivonják erőiket a nyugat-líbiai városokból, és szavatolják a vélemény- és szólásszabadságot.

Musztafa Abdel-Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács (a felkelők által létrehozott vezető testület) vezetője a keleti Bengáziban arról is beszélt, hogy a kormányerők a tűzszünet érdekében vonják ki a “zsoldoscsapatokat”. A vezető Abdel-Ilah al-Hatíbbal, az ENSZ rendkívüli megbízottjával tartott közös sajtóértekezletet a nyugat-líbiai városban. Hangoztatta, hogy nem ellenzik a tűzszünetet, de csak akkor, ha a nyugat-líbiai városokban teljes lesz a véleményszabadság.

Hozzátette, hogy fegyverekre lesz szükségük, amennyiben Kadhafi erői nem szüntetik be a civilek elleni támadásokat. Megismételte korábbi kérését, hogy a világ nyújtson nekik támogatást a líbiai vezető jobban felfegyverzett erőivel szemben. Azt is hangoztatta, hogy nem mondanak le korábbi követelésükről, miszerint Kadhafinak és családjának távoznia kell Líbiából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik