Külföld

Írország sem jó adós már

admin
admin

2011. 04. 01. 15:54

Megvonta Írország eddigi elsőrendű adósi besorolását pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy Írország esetleg csak adósságátrendezés árán veheti igénybe a majdani uniós állandó stabilitási mechanizmus likviditási forrásait.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja pénteken Londonban közölte, hogy “BBB plusz”-ra, vagyis a közepes befektetői sávba rontotta Írország hosszú futamidejű szuverén adósságának osztályzatát. Az új besorolás kilátása stabil.

Az eddigi hosszú távú besorolás ennél egy fokozattal jobb, elsőrendű befektetési ajánlású “A mínusz” volt.

Az S&P a leminősítést indokló londoni elemzésében közölte: olvasata szerint a múlt heti EU-csúcs megerősítette a cég azon várakozását, hogy az ESM-hitelek igénybevételének egyik potenciális előfeltétele a szuverén adósságátrendezés lehet, emellett az eddig előresorolt, fedezetlen kormányadósságok az ESM-hiteleknek lehetnek alárendelve. A hitelminősítő szerint mindkét tényező hátrányos az ESM-mechanizmust igénybe vevő szuverén adósok kereskedelmi hitelezőire nézve.

Az S&P azonban ezzel együtt is kedvező előrejelzést adott az ír növekedési kilátásokról, az elemzés szerint az ír gazdasági teljesítmény 2008 óta végbement meredek visszaesése véget ért, és innen fokozatos kilábalás várható.

A Standard & Poor’s szerint Írországnak erőteljesebbek a növekedési kilátásai, mint Görögországé vagy Portugáliáé.

Az S&P a múlt héten agresszív, egyszerre két fokozatú leminősítéssel megvonta Portugália elsőrendű adósbesorolását is, a takarékossági intézkedéscsomag parlamenti elvetése nyomán kialakult politikai válságra hivatkozva. A cég Portugália hosszú távú szuverén adóskockázati osztályzatát az addigi elsőrendű “A mínusz”-ról a “BBB plusz” fokozat kihagyásával a közepes befektetői ajánlású “BBB” szintre sorolta vissza, és az új portugál besorolás is rövid időn belüli újabb leminősítést valószínűsítő, negatív kihatású figyelőlistán maradt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.