Nagyvilág

Műgyantát permeteznek Fukushimára

A Fukushima-1 atomerőműnél a megengedettnél több mint négyezerszeres a tengervíz radioaktivitása, a sugárszennyezettség a küszöbértéket 4355-szörösen haladja meg. Az atomerőműnél műgyanta permetezésével is mérsékelnék a radioaktív szennyezést.

Az egy nappal korábban a március 11-i japán földrengésben és szökőárban megsérült atomerőműtől délre vett vízmintákban a küszöbértéket 4355-szeresen meghaladó radioaktivtást mértek. Az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán bizottság csütörtöki tájékoztatásában kitért arra is, hogy a kormánynak meg kell vizsgálnia a fukusimai egyes számú atomerőmű (Daiicsi) körüli kitelepítési zóna kiterjesztésének kérdését.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előzőleg, még szerdán javasolta a fukusimai atomerőmű körüli kitelepítési zóna további kiszélesítését. A japán hatóságok eddig a sérült atomerőmű 20 kilométeres körzetében evakuálták a lakosságot, és 30 kilométeres körzetében arra szólították fel az embereket, hogy tartózkodjanak otthonukban.

Az atomerőműnél műgyanta permetezésével is mérsékelnék a radioaktív szennyezést, s ezek a munkálatok még csütörtökön megkezdődhetnek az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) vállalat képviselőinek közlése szerint. A tervek szerint közel 60 ezer liter műgyantát permeteznek majd ki az erőmű épületei körül a talajra, hogy ezzel is akadályozzák a radioaktív szennyezés terjedését. A felhígított gyanta a kipermetezést követően hamar megszilárdul, s zöld színű réteget alkotva több hónapig, vagy akár egy évig is megmaradhat a talaj felszínén. A tervek szerint elsősorban a hidrogénrobbanások során megrongált építmények körzetét kezelik így, s a munkálatokat a negyedik reaktorblokk déli oldalánál kezdik.

A különleges műgyantát általában az építőiparban használják, hogy a munkálatoknál megakadályozzák a por- és homokszemcsék terjengését a levegőben. Ezzel a módszerrel a fukusimai erőműnél a szakemberek szerint meg lehetne akadályozni, hogy az erőmű területén lévő romokra leülepedett radioaktív részecskék a légkörbe kerülve továbbterjedjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik