Nagyvilág

Levélbomba robbant az atomenergiai szövetségnél

A svájci atomenergetikai vállalatokat tömörítő Swissnuclear konzorcium épületében történt a robbanás, két női alkalmazott könnyebben megsérült - jelentette a helyi sajtó.

Az eset Oltenben történt, az alpesi ország északi részén. Egyelőre senki nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

A kisvárosban van az Alpiq atomenergiai vállalat központja; a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet félszáz tagja tüntetett csütörtökön a cég székházánál. Követelték, hogy az Alpiq vonja vissza egy új reaktor építése iránt benyújtott kérelmét.
A svájci parlamentben a képviselői helyek tíz százalékát birtokló Zöldek és a Greenpeace elhatárolódtak a merénylettől, gyávának és megvetendőnek nevezték “az efféle névtelen támadásokat”. A Greenpeace emlékeztetett arra, hogy az erőszakmentesség a szervezet legfőbb alapelve. A zöld párt reményét fejezte ki, hogy mihamarabb felelősségre vonják a felelősöket.
A nem egészen három hete Japánban történt reaktorbaleset után Svájcban is fellángolt a vita az atomenergia további használatáról. A svájci hatóságok felfüggesztették három új reaktor üzembe helyezésének engedélyezési folyamatát, hogy még egyszer meggyőződjenek róla, hogy az új létesítmények megfelelnek a biztonsági előírásoknak.

Svájcban öt atomerőmű üzemel, ezekben termelik meg az alpesi országban felhasznált áram 40 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik