Nagyvilág

Újságíródíjat kapott Chávez

"A nép tájékoztatása" érdekében kifejtett tevékenységéért kitüntette Hugo Chávezt egy argentin újságíró-iskola, noha a venezuelai elnököt gyakran vádolják országa sajtójának elnyomásával.

Chávez Washington egyik legvérmesebb ellenfele Latin-Amerikában, az Egyesült Államokra gyakran csak úgy utal, hogy “a birodalom”. A baloldali vezető 1999-es hatalomra kerülése óta egyre inkább megosztja országa társadalmát.

Ellenzékének állítása szerint az őt bíráló médiumok elhallgattatására az egyik módszere az, hogy nem újítja meg a tévék, rádiók működési engedélyét azok lejártakor. Ennek ellenére a venezuelai média plurális voltának bizonyítására rendszeresen a kormányát érő bírálatok áradatát és a rajta való gúnyolódást hozza föl.

“Éljen sokáig a szabad gondolat (…) le a hegemóniával!” – mondta Chávez, amikor átvette a díjat a La Plata-i állami egyetem kommunikáció-tanszékén. Az ünnepségen megjelent több száz diák előtt kijelentette: Venezuela támogatja “a burzsoázia és a birodalom médiadiktatúrájától független, dinamikus kommunikációt és népi tájékoztatást”.

Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök, néhai férje és hivatali elődje, Nestor Kirchner, valamint Chávez egy időben voltak joghallgatók az 1970-es években a La Plata-i Egyetemen. Fernández az egyik legközelebbi szövetségese a venezuelai elnöknek Dél-Amerikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik