Nagyvilág

Uganda menedékjogot adna Kadhafinak

A kelet-afrikai állam tárt karokkal várja a líbiai diktátort. Miszrátát tovább ostromolják az ezredes csapatai.

Uganda szívesen befogadja Moammer Kadhafi líbiai vezetőt – derült ki a kelet-afrikai állam köztársasági elnöki szóvivőjének szerdai bejelentéséből. Tamale Mirundi szerdán az Associated Pessnek úgy fogalmazott: a líbiai ezredes letelepedhet az országban, ha úgy kívánja. Uganda így az első állam, amely menedékjogot adna Kadhafinak.

Uganda elnökének felajánlása mögött legfőképpen az állhat, hogy Kadhafihoz hasonlóan Yoweri Museveni is a régi vonalas afrikai vezetők közé tartozik, aki már 25 éve van hatalmon – írja az AP.

A nyugati koalíció szerdai londoni tanácskozása előtt felröppent a hír, hogy a szövetségesek esetleg futni hagynák Moammer Kadhafit, amennyiben az önként távozik a hatalomból. William Hague brit külügyminiszter ezt követően úgy fogalmazott: Kadhafi sorsáról legjobb lenne, ha nemzetközi büntetőbíróság döntene.

Rakétákkal lövik Miszrátát

Eközben újabb támadást intéztek Miszráta ellen szerdán a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű csapatok – mondta el a felkelők egy szóvivője. A szóvivő szerint a kormányerők reggel ismét “harckocsilövegekkel és rakétákkal lőtték a város több negyedét”.

A Tripolitól 210 kilométerre keletre fekvő város kórházának egyik orvosa közben elmondta, hogy a kormányerők előző napi bombázásában 18-an haltak meg Miszrátában, köztük egy család négy tagja. Ugyanez az orvos kedden arról számolt be, hogy március 18-28. között legkevesebb 142 ember vesztette életét, és több mint 1400 sebesült meg a harmadik legnagyobb líbiai város felkelői ellen indított offenzívában.

Taposóaknák a lakónegyedek mellett

Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai a nemzetközi jog által betiltott taposóaknákat is bevetnek a felkelők ellen vívott harcokban – állította szerdán a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet. A közlés szerint a HRW szakértői két tucat harckocsik elleni és háromtucatnyi gyalogsági aknát találtak a kelet-líbiai Adzsdábíja térségében.

A robbanószerkezeteket lakónegyedek közelében rejtették el, s azok minden kétséget kizáróan a várost március 17-27. között birtokló Kadhafihoz hű erőktől származnak – áll a szervezet nyilatkozatában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Forradalmi vihar helyett csak gyenge szellő Afrikában (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik