Nagyvilág

Raúl Castroval tárgyalt Jimmy Carter

Raúl Castro kubai államfő és Jimmy Carter volt amerikai elnök kedden megbeszélést folytatott Havannában - jelentette a kubai állami televízió.

A kubai tv és a szigetország médiája egyelőre nem közölt más részleteket Raúl Castro és Jimmy Carter eszmecseréjéről.

A 86 éves Carter hétfőn érkezett háromnapos látogatásra Kubába, Raúl Castro meghívására. Az atlantai Carter Központ a vizit kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a látogatás nem hivatalos, hanem magánjellegű, noha politikai és gazdasági témákat fog megvitatni a kubai vezetőkkel. Carter várhatóan fellép a felforgatás címén két hete 15 év börtönre ítélt Alan Gross amerikai állampolgár érdekében.

A Nobel-békedíjas Carter az egyetlen amerikai elnök, aki valaha is a szigetországba látogatott, még ha mandátumának letelte után is. Először 2002-ben járt ott – akkor Fidel Castro akkori elnökkel találkozott -, és egyebek között elítélte a Kubával szemben a hatvanas évek elejétől érvényben lévő amerikai embargót, a kommunista kormányt pedig demokráciára és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel. Ezt nem rótták fel neki, s a párt lapja, a Granma “kiváló vendégként” üdvözölte hétfőn.

Carter szerdán, havannai látogatásának zárónapján kubai ellenzékiekkel is találkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik