Nagyvilág

Nem tudják megállítani Kadhafit

Moammer Kadhafi líbiai vezető ellentámadásba lendült erői szerdán visszafoglalták Brega városát, és újabb támadást intéztek Miszráta ellen. Állítólag nemzetközileg betiltott taposóaknákat is telepítenek.

A felkelőktől reggel visszavett Rasz-el-Unúftól keletre fekvő Brega városának elfoglalását még nem sikerült közvetlen forrásból megerősíteni, mindazonáltal a francia hírügynökség tudósítói délután jól kivehetően hallották már a Brega térségben zajló ágyúzás hangját a 80 kilométerrel keletebbre fekvő Adzsdábíjában. A tudósítók beszámolói szerint szerda este ez utóbbi városból is menekülni kezdett a lakosság, és sorra távoznak adzsdábíjai szállodájukból a nemzetközi sajtó képviselői is.
Kadhafi csapatai újabb támadást intéztek Miszráta ellen is, a felkelők egyik szóvivője szerint a kormányerők reggel ismét „harckocsilövegekkel és rakétákkal lőtték a város több negyedét”. A Tripolitól 210 kilométerre keletre fekvő város kórházának egyik orvosa azt is elmondta, hogy a kormányerők előző napi heves bombázásában 18-an haltak meg Miszrátában, köztük egy család négy tagja.

Ugyanez az orvos kedden arról számolt be, hogy március 18-28. között legkevesebb 142 ember vesztette életét és több mint 1400 sebesült meg a harmadik legnagyobb líbiai város felkelői ellen indított offenzívában. A felkelők szóvivője ugyanakkor a brit hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy sikerült megtörni azt a blokádot, amelyet a Kadhafihoz hű erők vontak Miszráta földközi-tengeri kikötője köré. Ennél fogva behajózhatott a kikötőbe két segélyeket szállító hajó – mondta -, és sikerült kimenekíteni az ostromlott városból a harcokban megsebesült embereket.

A felkelők elleni harcokban Kadhafi csapatai a nemzetközi jog által betiltott taposóaknákat is bevetnek – állította szerdán a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet. A HRW szakértői kéttucat harckocsik elleni és három tucatnyi gyalogsági aknát találtak a kelet-líbiai Adzsdábíja térségében. A robbanószerkezeteket lakónegyedek közelében rejtették el, s azok minden kétséget kizáróan a várost március 17-27. között birtokló Kadhafihoz hű erőktől származnak – áll a szervezet nyilatkozatában. A helyszín dokumentálása után a HRW szakértői hatástalanították a fellelt taposóaknákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik