Nagyvilág

Martonyi: eszem ágában sincs távozni

Törvénytelennek nyilvánította a Kadhafi-rezsimet a londoni Líbia-konferencia, amely felvetette a líbiai vezető felelősségre vonását is. A tanácskozáson jelen volt Martonyi János külügyminiszter, a magyar diplomácia vezetője is, aki a Kossuth Rádiónak nyilatkozva cáfolta távozásának hírét.

A magyar diplomácia kizártnak tartja Líbia katonai megszállását, erről korábban a magyar külügyminiszter is nyilatkozott. Martonyi János MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, a katonai megszállást a biztonsági tanácsi határozat kifejezetten és egyértelműen kizárja, tehát ebben egyetértés volt a mostani tanácskozáson is, mint ahogy abban is, hogy ezen kívül minden szükséges intézkedést igénybe lehet venni a polgári lakosság megvédéséhez.

Csütörtöktől a NATO veszi át a líbiai hadműveletek koordinálását. Ezzel működésbe lép a NATO kiépített rendszere, amely hasonló műveleteket hivatott kiszolgálni. Eközben nyilatkozott az amerikai elnök is. Barack Obama úgy fogalmazott, Kadhafi és belső köre érzi, hogy szorul körülötte a hurok, és hogy a napjai meg vannak számlálva. Az elnök hangsúlyozta, a líbiai vezetőnek ki kell vonulnia Mistratából és más városokból, és hozzátette, reméli, hogy a katonai és a diplomáciai nyomás hatására Kadhafi végül lemond a hatalomról.
Fotó: Andy Rain / EPA

Fotó: Andy Rain / EPA

Obama úgy fogalmazott, ha a líbiai vezető jelét adja, hogy kész a távozásra, a nemzetközi szövetségnek kell majd eldöntenie, hogy milyen módon lehet ezt elősegíteni és nem zárta ki a líbiai felkelők felfegyverzését. A felkelők felfegyverzéséről a Líbia-tanácskozáson nem esett szó, ugyanakkor a humanitárius segítség – amelyhez katonai eszközök is szükségesek – növeléséről igen. Martonyi János szerint a biztonsági tanácsi határozat szövege ugyan meglehetősen szélesen értelmezhető, ám a katonai megszállást egyértelműen kizárja.

Martonyi János elmondta azt is, Magyarország humanitárius segítsége valószínűleg egy egészségügyi kontingens felajánlása lesz, amelyet az igényektől függően küldenek majd a térségbe. Ez ügyben már felvették a kapcsolatot menekültügyekért felelős biztos asszonnyal, valamint a Bengáziban székelő ideiglenes nemzeti tanács tagjaival.

A külügyminiszter a 180 percnek nyilatkozva cáfolta, hogy távozik a tárca éléről. Úgy fogalmazott, nem nagyon van ideje ezzel foglalkozni, most annyi más dolga van, azt is hozzátette „esze ágában sincs” távozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik