Nagyvilág

Kenyeret osztanak a római szegényeknek

A kukába való dobás helyett a szegények kapják meg az eladatlan kenyeret - szól a római egyházmegye és a pékségek kezdeményezése.

Naponta kétszáz mázsa aznap sütött kenyér kerül a szemétbe az olasz főváros pékségeinek és szupermarketeinek polcairól. A marketing ugyan azt diktálja, hogy a boltok tele legyenek kenyérrel, a takarékoskodó vásárlók azonban egyre kevesebbet vesznek belőle.

Botrányos, hogy a gazdasági válságban kidobjuk a kenyeret. Inkább ingyen felajánljuk – tette meg felhívását a római újságokban Giancarlo Giambarresi, az olasz fővárosban dolgozó pékségek szervezetének elnöke.

A kezdeményezést azonnal felkarolta a római egyházmegye alapította Caritas igazgatója, Enrico Feroci atya. Azt javasolta, vezessenek be “kenyérkártyát”, amellyel a rászorulók esténként megkaphatják a kidobásra szánt kenyeret. “Ez lenne a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás: ekkora mennyiséget mi sem tudunk időben elszállítani és szétosztani. Így a szegények a hozzájuk legközelebbi üzletben juthatnának kenyérhez” – fejtette ki a Corriere della Sera napilap római kiadásában.

A pékunió máris igent mondott, és a római főpolgármester Gianni Alemanno is támogatja az akciót. A kártya még nem készült el, de a kenyérosztás e nélkül is megkezdődött. Nem érkezett hír arról, hogy bárki is visszaélt volna az ingyenes lehetőséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik