Nagyvilág

Menekültáradattal küzdenek az olasz hatóságok

Az olasz hatóságok dél-itáliai ideiglenes táborokba szállítanak át menekülteket a földközi-tengeri Lampedusa szigetéről, ahol már-már tarthatatlan a helyzet.

Az olasz haditengerészet hajója kedd délelőtt kötött ki a Puglia régióbeli Tarantóban 827 menekülttel a fedélzetén. A jövevényeket a kikötővárostól nem messze, Manduriában létesített sátortáborban helyezik el. Ezerötszáz embert tudnak elszállásolni egy korábbi katonai repülőtér területén.

Szintén egy volt katonai repülőtéren létesítenek egy másik sátortábort a szicíliai Trapani mellett, hogy tehermentesítsék Lampedusa szigetét, az afrikai menekültek első számú célpontját. Az olasz kormány emellett kétezer euró egyszeri juttatást ajánlott föl azoknak a menekülteknek, akik önként hajlandók visszatérni a hazájukba.

Senki sem számított ilyen mértékű bevándorlóhullámra – mondta Alfredo Mantovano olasz belügyminiszter-helyettes. Az év eleje óta 18 ezer, többségében tunéziai menekült ért partot a parányi, alig 20 négyzetkilométeres szigeten, amelynek lakói egyre elégedetlenebbek. Arra panaszkodnak, hogy a menekültáradat miatt jelentősen romlott a közbiztonság és a közegészségügyi helyzet a szigeten. A menekültözön elleni tiltakozásul kedden elfoglalták a sziget önkormányzati hivatalát. Előzőleg halászok hajóikkal blokádot vontak a sziget kikötője köré, szemetes konténerekkel torlaszolták el az utat, hogy megakadályozzák újabb menekültek elszállásolását.

Keddre virradóra egyetlen éjszaka két hullámban összesen csaknem ezer tunéziai, eritreai és szomáliai menekült ért partot Lampedusán és Szicília déli partvidékén, Ragusa tartományban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Olaszország ötvenezer illegális bevándorlóval számol (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik