Külföld

A magyar külügy is berendelte a pozsonyi követet

admin
admin

2011. 03. 29. 13:32

A Külügyminisztérium konzultációra berendelte Farkas Gézát, a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetségének konzulját. A konzul arról beszélt, hogy Szlovákia az állami attribútumokat, mint egyfajta licencet vette át, nem pedig sok évszázados küzdelemben harcolta ki őket.

A Külügyminisztérium sajtófőosztály egyben közölte: Farkas Géza a hivatkozott cikkben a magánvéleményét közölte, az nem tekinthető a magyar Külügyminisztérium hivatalos álláspontjának.

A Külügyminisztériumot az MTI azzal kapcsolatban kereste meg, hogy az Új Szó szlovákiai magyar napilap hétfői kiadásában arról írt: Budapest visszahívta állomáshelyéről a pozsonyi konzult.

Az újság szerint Farkas Gézát szlovák szervezetek részéről az utóbbi hónapokban több bírálat érte egy interjúban tett kijelentései miatt; a konzul a szlovákság történelmének egyes részeiről, elsősorban a Cirill – Metód-kultuszról beszélt, mondván, ez utólagosan kapott ekkora hangsúlyt, egyébként a középkor folyamán nem létezett, ellentétben a Szent István-kultusszal.

“Szlovákia az állami attribútumokat, mint egyfajta licencet vette át, nem pedig sok évszázados küzdelemben harcolta ki őket. A szlovák társadalom ezeket a jegyeket magán viseli, történelmet és identitást nagyon nehéz mesterséges eszközökkel kialakítani” – mondta a konzul a bumm.sk szlovákiai magyar hírportálnak egy február 2-án megjelent interjúban.

A nyilatkozat miatt tiltakozott a Matica Slovenská, a Pánszláv Unió és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS). Vladimír Meciar pártja szerint a konzul a szlovák államiság létjogosultságát vonta kétségbe, ezért tiltakozásra szólította fel Mikulás Dzurinda külügyminisztert. A szlovák külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a konzul visszahívását – írta az Új Szó című szlovákiai magyar lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.