Nagyvilág

Líbia: újabb szankciókról döntöttek

A londoni értekezleten további szankciókat javasoltak résztvevők a Kadhafi-rendszer ellen, hogy kikényszerítsék a líbiai vezető távozását, de a lázadók felfegyverzéséről nem tárgyaltak - mondta a brit külügyminiszter.

A büntető intézkedéseket egyének és intézmények ellen hoznák, hogy világos jelzést küldjenek Moammer Kadhafinak, hogy nem támadhat civileket büntetlenül – közölte William Hague egy sajtótájékoztatón.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a lázadók felfegyverzése “nem volt a tárgyalások témája”. “Ezt nem vetették fel az értekezleten, és nem volt a megbeszélések napirendjén” – jelentette ki. Hozzátette: Líbia ENSZ-embargó alatt áll, és ez London nézete szerint “egész Líbiára vonatkozik”.

Az amerikai külügyminiszter és a katari miniszterelnök szerint azonban a lehetőséget nyitva kell hagyni. Hillary Clinton is megerősítette viszont, hogy döntés nem született róla.

Clinton az ENSZ-BT 1973-as határozatát úgy értelmezi, hogy az “megváltoztatta vagy eltörölte az embargó abszolút jellegét”, ezért “lehetséges a törvényes fegyverszállítás, ha egy ország úgy döntene”. A miniszter közölte: megvitatták viszont a líbiai ellenzék pénzügyi támogatásának fokozását.

Dzsábir Ál Száni katari kormányfő javasolta, hogy a fegyverek ügyére térjenek akkor vissza, ha a légicsapások önmagukban nem érik el a céljukat: a líbiai civilek védelmét. A líbiai konfliktus rendezésében játszott arab szerepről azt mondta, hogy az “nem nagyon fontos és nem nagyon konkrét… következetesebbnek kellene lennie”. Azt reméli, hogy “a részvétel növekedni fog, mert Líbia ügye az araboké is”.

Anders Foght Rasmussen, a NATO főtitkára a Sky News televízióban úgy vélekedett, hogy “a NATO a lakosság védelmére van, és nem a felfegyverzésére”. “Az ENSZ BT határozata világos: előírja a fegyverembargót” – mondta. Franco Frattini olasz külügyminiszter Kadhafi távozásáról azt mondta, hogy még egy ország sem jelentkezett hivatalos menedéknyújtási javaslattal. A száműzetés elfogadása nem jelent büntetlenséget is egyben – tette hozzá.

A francia külügyminiszter szerint a líbiaiakra tartozik Kadhafi sorsának eldöntése. “A líbiaiaknak kell megszabadulniuk tőle” – jelentette ki Alain Juppé, aki egyébként a szíriai helyzetről azt mondta, hogy az “még nem tart a szankciók vagy ENSZ-határozatok tervezésének” szakaszában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik