Nagyvilág

Kormányválság: Belgium világrekordot állít fel

Újabb mérföldkőhöz érkezett kedden a belgiumi politikai válság: az ország beállította Irak rekordját a leghosszabb ideje kormány nélküli állam "kategóriában".

A tavaly júniusi választások óta eltelt 289 napban ugyanis nem sikerült a brüsszeli politikusoknak kormányt alakítaniuk. Belgiumban 2010. június 13-án tartottak előrehozott parlamenti választásokat, amelyen a flamand régióban a függetlenségpártiak diadalmaskodtak. A holland nyelvű flamandok a voksolás után nem titkolták, hogy fokozatosan szétszakítanák az országot, és első lépésként gyengítenék a központi kormányzatot.

Ezt nem támogatják a francia nyelvű vallon régió győztes pártjai, így a politikai szervezetek az eltérő érdekek miatt azóta nem képesek megegyezni, és az ország megmaradása érdekében koalíciós kormányt alakítani.

A patthelyzetből elegük van Belgium állampolgárainak, akik januárban és februárban már tömegtüntetéseket is tartottak, kormányt követelve. A Facebook közösségi oldalon alakult, koalícióért demonstráló kampány érdekessége, hogy flamand és vallon diákcsoportok fogtak össze a szervezésben, akik www.230111.be címen weboldalt is indítottak követelésüknek. A honlapon szégyennek nevezik, hogy a politikusok nem tudnak megegyezni az ország irányításában.

Belgium egyébként már januárban elért egy negatív rekordot: akkor a második világháború utáni Európa első olyan országa lett, amelynek ilyen hosszú ideig nem volt kormánya.

AJÁNLOTT LINKEK:

Államreformot erőltet a flamadb többség (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik