Nagyvilág

Amerikai elnök Castrónál

A kubai pártlap, a Granma „kiváló vendégként” üdvözölte a hétfő éjjel Havannába érkezett Jimmy Cartert. A privát látogatást óriási érdeklődés övezi, nem csoda, hiszen a volt amerikai elnök az egyetlen, aki valaha a szigetországba látogatott.

Cartert és feleségét, Rosalynnt a havannai repülőtéren Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter fogadta európai idő szerint hétfő este. A volt amerikai elnök, akit a kubai államfő hívott meg, programja szerint kedden ül le tárgyalni Raúl Castróval a kubai-amerikai kapcsolatok javításának lehetőségeiről és az új kubai gazdaságpolitikáról. Hétfőn a kubai zsidó közösség tagjaival találkozott és felkereste Jaime Ortega bíborost, Havanna érsekét is.

Az atlantai Carter Központ hangsúlyozta, hogy a látogatás nem hivatalos, hanem magánjellegű, noha politikai és gazdasági témákat fog megvitatni a kubai vezetőkkel. Carter várhatóan fellép a felforgatás címén két hete 15 év börtönre ítélt Alan Gross amerikai állampolgár érdekében.
Gross egy alvállalkozó közbeiktatásával az amerikai kormány külföldi segélyszervezete, a USAID “demokráciaépítő” programjában dolgozott. A kubai hatóságok szerint számítógépeket, mobiltelefonokat és más modern, műholdas kommunikációs eszközöket osztogatott a szigetországban az ellenzék képviselői között, amivel Washington régi célját, a havannai kormány megdöntését szolgálta. Gross ügyében az elnök csak megoldási kísérletet tehet, mert állítólag előre megmondták neki, hogy nem viheti magával a férfit, amikor szerdán elutazik.

A Nobel-békedíjas Carter az egyetlen amerikai elnök, aki valaha is a szigetországba látogatott, még ha mandátumának letelte után is. Először 2002-ben járt ott, és egyebek között elítélte a Kubával szemben a hatvanas évek elejétől érvényben lévő amerikai embargót, a kommunista kormányt pedig demokráciára és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel. Ezt nem rótták fel neki, s a párt lapja, a Granma “kiváló vendégként” üdvözölte hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik