Nagyvilág

Felrobbant egy jemeni lőszergyár

Legalább hetvenen meghaltak, mintegy százan pedig megsérültek egy dél-jemeni fegyver- és lőszergyárban bekövetkezett robbanásban.

A helyiek szerint a robbanásokat 15 kilométerrel távolabb is hallani lehetett. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy balesetről vagy szándékos cselekedetről van-e szó. A Marib Press (MP) hírportál szerint a szétszóródott puskapor gyulladt meg.

A helyszínre több mentőautó érkezett, a sérülteket – akik között egy helyi tisztségviselő szerint több gyermek van – a Dzsaar városában található ar-Rázi kórházba szállították. A túlélők keresése folytatódik, a halott és sérült áldozatok száma várhatólag tovább nő majd.

Az Október 7-e nevű, még a szovjet korszakból származó üzemet előző nap egy iszlamista szervezet – egyes források szerint az al-Kaida – szélsőségesei megtámadták, s több ládányi lőszert vittek magukkal – írta az AFP hírügynökség, hozzátéve, hogy a hétfői áldozatok civilek voltak, akik megpróbálták összegyűjteni a megmaradt fegyvert és muníciót. A gyárban a civilek és a hadsereg tagjai körében is népszerű Kalasnyikov gépkarabélyokhoz készítettek töltényeket. A 24 millió lakosú Jemenben szinte alig akad olyan férfi, aki ne hordana fegyvert.

Az MP úgy tudja, hogy a szélsőségesek egy cementgyárat is el akartak foglalni vasárnap – sikertelenül. Ugyanakkor Dzsaarban sikerült behaltolni Ali Abdalláh Száleh egyik villájába, valamint a helyi rádióállomás épületébe.

Dzsaar az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik fellegvára, ahol vasárnap súlyos összecsapások zajlottak le a hadsereg és szélsőségesek között. Az iszlamisták igyekeznek kihasználni a hetek óta tartó szembenállást Száleh és az ellenzék között, s megpróbálják kiterjeszteni befolyásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik