Nagyvilág

Elfoglalták Kadhafi szülővárosát a lázadók

Szirtet, Moammer Kadhafi szülővárosát is bevették hétfőn a lázadók - közölte a felkelők egy szóvivője. Közben a koalíciós erők tovább támadták Tripolit.

Szirt – Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa – elestét független források egyelőre nem erősítették meg.
A katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízió is Szírt bevételéről számolt be hétfőn reggel, ugyancsak a lázadók képviselőre hivatkozva.

Szirtben – a líbiai vezető szülővárosában – két, más források szerint négy nagyobb robbanás volt, de szemtanúk szerint azt egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy magában a városban, vagy annak közelében. Szirtet szombat óta érik légitámadások, a város lakosai közül sokan a sivatagban kerestek menedéket.

Az ország fővárosától mintegy 200 kilométerre lévő Miszrátában – amelyet vasárnap újból támadtak a Moammer Kadhafihoz hű líbiai erők – vasárnap késő este elcsitultak az egész nap dúló harcok. A felkelők képviselője a Reuters brit hírügynökségnek arról számolt be, hogy a Kadhafihoz hű erők “csak egy kis körzetet, néhány utcát” tartanak ellenőrzésük alatt a város nyugati részében.

A tengerparti város az egyetlen nagyobb, a felkelők kezén lévő település Líbia sűrűbben lakott tengerparti sávjának nyugati részén. Az érte vívott harcokban rövid fegyvernyugvást hozott a Kadhafi-ellenes nyugati koalíció repülőgépeinek szombati támadása.

Legalább hat nagyobb robbanás rázta meg a líbiai fővárost vasárnap este szemtanúk szerint, annak jeleként, hogy a nyugati koalíciós erők felújították a légicsapásokat Tripolira. A robbanásokat követően líbiai légvédelmi ágyuk tüzét lehetett hallani a beszámoló szerint.

A líbiai állami tv-csatorna vasárnap este megerősítette a légicsapások hírét, beszámolója szerint “az agresszorok röviddel ezelőtt polgári és katonai célpontokat bombáztak Tripoliban”. Állítólag a repülőtérre vezető utat, illetve Tripoli keleti részét vették célba a koalíciós csapások.

Líbiai katonai járművek, valamint “egy jelentős lőszerraktár” ellen hajtottak végre légicsapásokat francia vadászgépek – közölte Párizsban a francia vezérkar. A három, felderítő repülésre indult járőröző harci gép Tripolitól keletre Miszráta és Zintan közelében hajtotta végre a légicsapásokat – olvasható a vezérkar honlapján.

Akcióban a NATO

A NATO sikeresen megkezdte a Líbia feletti légtértilalmi övezettel kapcsolatos intézkedések végrehajtását – jelentette be vasárnap Charles Bouchard kanadai tábornok, a katonai szövetség líbiai hadműveleteinek parancsnoka. A NATO a légtértilalom érvényesítése mellett az esetleges fegyverszállításokra vonatkozó tengerészeti embargó betartatásáért is felel Líbiában: Bouchard közlése szerint már mindkét akciót megkezdte.

A katonai szövetség tagállamainak nagykövetei pedig vasárnap este Brüsszelben megbeszélést kezdtek arról, hogy a NATO átveszi-e az irányítást az Egyesült Államoktól a líbiai polgári lakosság védelmét célzó légi tevékenység felett is. Ez tágabb kategória, mint a puszta légtértilalom: többet jelent, mint a líbiai repülőgépek és helikopterek megsemmisítését, illetve földre kényszerítését. Jelentheti adott esetben a városok ellen nehézfegyverzettel támadó erőkre mért légi csapásokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik