Nagyvilág

Cunamiriadó volt Japánban

Cunamiriadót rendeltek el helyi idő szerint hétfőn reggel Japánban egy újabb földrengés miatt az NHK japán tv-csatorna jelentése szerint, majd alig másfél óra múlva lefújták a készültséget.

Az NHK tudósításában arról számolt be, hogy a tengeri szökőár magassága várhatóan fél méter is lehet majd az északi országrész partvidékén, Mijagi prefektúrában.

Az Északkelet-Japánban regisztrált földregés 6,5-es erősségű volt a sajtójelentés szerint, s helyi idő szerint hétfőn reggel fél nyolc előtt – közép-európai idő szerint hajnali fél egy előtt hét perccel – következett be. Az amerikai geofizikai felügyelet (USGS) közlése szerint a földlökés epicentruma tíz kilométer mélyen volt a tengerben, 133 kilométerre Szendaitól – Mijagi prefektúra központjától -, amelyet félig romba döntött a március 11-i 9-es erősségű földrengés és az azt követő cunami.

A japán meteorológiai intézet csak korlátozott cunamiriadót rendelte el, amely Mijagi prefektúra partvidékén volt érvényes, és fél méteres, vagyis csak kisebb tengerárra figyelmeztetett. Helyi idő szerint röviddel reggel kilenc óra után le is fújták a csendes-óceáni partvidékre vonatkozó készültséget. A riadó miatt leállt a közlekedés több autópálya szakaszon. A hétfő reggeli földmozgás az első jelentések szerint nem járt áldozatokkal, s anyagi károkat sem okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik