Külföld

Sorsdöntő választások Németországban

admin
admin

2011. 03. 27. 10:39

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-liberális kormánykoalíció jövője szempontjából sorsdöntőnek tartott parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel két németországi tartományban.

Baden-Württembergben csaknem 8 millióan, Rajna-Pfalzban pedig több mint 3 millióan járulhatnak az urnákhoz, hogy új törvényhozást válasszanak, és egyben a berlini szövetségi kormánynak is üzenjenek.

A helyi választások Németországban immár hagyományosan messze túlmutatnak a tartományi határokon és országos erőfelmérést is jelentenek. A mostani kettős szavazás előtt februárban az önálló tartománynak számító Hamburgban, egy héttel ezelőtt pedig Szász-Anhaltban tartottak parlamenti választásokat. Mindkettő eredménye kedvezőtlenül alakult a szövetségi kormányt alkotó pártok, azaz a kereszténydemokraták (CDU) és a szabad demokraták (FDP) számára. Az előrejelzések szerint különösen Baden-Württembergben – de Rajna-Pfalzban is – a konzervatívokat és a liberálisokat most még nagyobb kudarc fenyegeti, miközben várható a szociáldemokraták és mindenekelőtt a Zöldek további előretörése.

A választási kampányra mindkét tartományban elsősorban a japán atomkatasztrófa nyomta rá bélyegét. A fukushimai erőmű-baleset nyomán Németországban rendkívüli módon felerősödött az atomerőművek jövőjével kapcsolatos, régóta tartó vita, ami országos méretekben is mindenekelőtt a környezetvédőknek, másodsorban pedig a szociáldemokratáknak kedvezett.

A két párt az elmúlt években következetesen állást foglalt az atomenergiáról, illetve az atomerőművekről való fokozatos lemondás mellett, miközben a Merkel-kormány nem is olyan rég az erőművek működési idejét még átlagban 12 évvel meghosszabbította. A koalíció csak a japán atomkatasztrófa hatására módosította korábbi álláspontját, és a kancellár a napokban elrendelte valamennyi atomerőmű szigorú biztonsági ellenőrzését, a hét legidősebb tevékenységét pedig három hónapra felfüggesztette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megjelent húszezer ázsiai Magyarországon

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.