Külföld

NATO: csak a polgárok védelmében támadunk

admin
admin

2011. 03. 27. 19:56

A NATO csak a polgári lakosság védelmében hajtana végre légi csapásokat Líbiában, és nem akar harci támogatást nyújtani egyik félnek sem - hangsúlyozták diplomaták vasárnap Brüsszelben.

A tagországok NATO-nagykövetei vasárnap kora este ültek össze, és a remények szerint viszonylag gyorsan – lehetőleg még ezen a napon, de legkésőbb hétfőn – döntést hoznak arról, hogy az atlanti szövetség átveszi-e az irányítást az Egyesült Államoktól a líbiai polgári lakosság védelmét célzó légi tevékenység felett.

Arról már korábban elvi egyetértésre jutottak, hogy a NATO fog gondoskodni a líbiai légtérben az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt repülési tilalom érvényesítéséről, valamint szerepet vállal a Líbiával szemben foganatosított fegyverszállítási embargó kikényszerítésében, tengeri ellenőrzés révén. A BT-határozatban ugyanakkor szerepel az is, hogy a civil lakosságot, illetve a lakott területeket meg kell védeni.

A repülési tilalom eddigi érvényesítése egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a Moammer Kadhafihoz hű hadsereg képtelenné vált a légierő alkalmazására a felkelők ellen. Líbiában ennek folytán fordult is a kocka: miközben korábban a Kadhafi-erők nyomultak előre, és elözönléssel fenyegették a felkelés szívét, Bengázit, a hét végén a felkelők sorra foglaltak vissza településeket.

A polgári lakosság megvédésének feladata azonban többet jelent, mint a líbiai repülőgépek és helikopterek megsemmisítését, illetve földre kényszerítését. Jelentheti adott esetben a városok ellen nehézfegyverzettel támadó erőkre mért légi csapásokat is. Ebben a helyzetben a NATO-nak nagyon körültekintőnek kell lennie, hogy csak olyan esetben mérjen légi csapást, amikor az a lakott terültek oltalmazását szolgálja, és úgymond “a harcmezőn” ne segítse egyik felet sem. Arra ugyanis az ENSZ nem adott felhatalmazást, hogy a nemzetközi beavatkozás a polgárháborúnak a felkelők javára történő eldöntésére, a Kadhafi-rezsim összeroppantására irányuljon. “A NATO pártatlan marad, nem húz egyik félhez sem” – hangsúlyozta vasárnap egy diplomata.

A katonai szakértők már elkészítették a műveleti terveket, a tagállami kormányokat nagyköveti szinten képviselő Észak-atlanti Tanács pedig vasárnap vagy hétfőn hoz politikai döntést e tevékenység megkezdéséről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.