Külföld

A kötvényesekkel kompenzáltatna az ír kormány

admin
admin

2011. 03. 27. 21:30

Az ír kormány az adófizetők terheinek enyhítése érdekében az elsőbbségi kötvénytulajdonosokra hárítaná a banki veszteségek egy részét - közölte Simon Coveney ír agrárminiszter vasárnap.

Coveney az RTE közszolgálati rádió műsorában elmondta: azokra a fedezetlen elsőbbségi kötvényekre hárítanák a veszteségeket, amelyekre nincs érvényben állami garancia. Ezek összértéke eléri a 16 milliárd eurót.

A miniszter úgy fogalmazott: “A kormány olyan fenntartható és átfogó megoldást keres az ír bankrendszer problémáira, amely a pénzintézetek újratőkésítését tartalmazza, de oly módon, hogy a terheket megosztja”.

Az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly kötött megállapodás értelmében Írország átháríthatja a bankok veszteségét a nem elsőbbségi, alárendelt kötvények tulajdonosaira. Ugyanakkor, a banki letétesekkel egy szinten kezelt elsőbbségi tulajdonosok bevonását az Európai Központi Bank nem támogatja, mivel az tovagyűrűző hatásokhoz vezethet.

A februárban megválasztott új ír kormány korábban úgy nyilatkozott: nem megfizethető a jelenlegi EU-IMF mentőcsomag. A kormány azonban most a banki stresszvizsgálatok eredményeire vár, amely elemzők szerint 25 milliárd euró körüli tőkehiány mutat majd ki. Az Európai Unióval a vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra kerülése után folytatódnak a tárgyalások.

Coveney szerint a befektetők már elkezdték beárazni a bankok adósságának lehetséges átstrukturálását. Elemzők az államosított Anglo Irish Bank és Irish Nationwide bankházak elsőbbségi kötvényeinek esetében számítanak az adósság áthárítására, és ez meg is látszik a papírok másodlagos piaci árfolyamain.

A Bank of Ireland és az Allied Irish Banks (AIB) esetében – ahol a fedezetlen, garancia nélküli elsőbbségi kötvények értéke eléri a 11 milliárd eurót – az áthárítás már nagyobb fennakadásokba ütközhet. Korábban, arra a hírre, hogy az AIB kötvénykupon-kifizetésének kihagyását tervezi, a két éves lejáratú ír állampapírok hozamfelárai euróövezeti csúcsot döntöttek, mivel a befektetők az államadósság átstrukturálásának jeleként értékelték a hírt. A bank később cáfolta az értesülést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.