Külföld

Gyorsan törnek előre a felkelők

admin
admin

2011. 03. 27. 14:21

A líbiai felkelők vasárnap bevették Rasz Lanuf városát, majd a még nyugatabbra lévő Ben Dzsávádot is. Előzőleg elérték el-Ukeilát, az utolsó várost a nyugatabbra fekvő, stratégiai jelentőségű Rasz Lanuf olajkikötő felé vezető úton - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója és az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

El-Ukeila mintegy 110 kilométerre nyugatra fekszik Adzsdábíja városától, ahonnan a felkelők szombaton kiszorították Moammer Kadhafi erőit. Közben sikerült ellenőrzésük alá vonni az Adzsdábíja és el-Ukeila között fekvő Brega városát is, amely egy héten át a kormányerők kezén volt: a város fontos olajterminál. Adzsdábíja és Brega bevétele a felkelők első jelentős hadisikere azóta, hogy a nyugati szövetséges légierő megkezdte támadásait. Egy lázadó beszámolója szerint gyenge ellenállásba ütköztek. Adzsdábijában a bevonuló felkelők győzelmük heves ünneplésébe kezdtek, a harckocsikon táncoltak, zászlókat lengettek és a levegőbe lőttek.

Az ugyancsak a lázadók kezére került jelentős olajterminált, Rasz Lanufot március 12-én hódították vissza a Kadhafihoz hű erők. Rasz Lanuf 370 kilométerre nyugatra van Bengázitól, a felkelők keleti fellegvárától, és 210 kilométerre Adzsdábíja stratégiai fontosságú várostól.

A kormányerők folyamatosan vonulnak vissza Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, Szirt felé. A lázadók előrehaladásának az üteméből arra lehet következtetni, hogy Adzsdábíja elvesztése után Kadhafi csapatai gyors visszavonulásra kényszerülnek.

A nyugati országok légiereje a jelek szerint jelentős segítséget nyújtott a felkelőknek. A harci gépek szombaton megkezdték Szirt bombázását is. Az egyik helybeli beszámolója szerint az egész éjszaka szakadatlan folytak a légicsapások, és a város valóságos tűztengerré vált. A városlakók közül sokan a sivatagba menekültek. A még nyugatabbra lévő, a Tripolit és a Szirtet összekötő országút mentén fekvő Miszrátát viszont a Kadhafihoz hű erők vették tűz alá szombaton. Egy helyi orvos szerint legkevesebb 117 civil halt meg március 18-a óta a városban, amely ugyan a felkelők kezén van, de a kormányerők körbezárták. Egy felkelő szerint elképzelhető, hogy Kadhafi szándékosan vonja vissza erőit, mert most Miszráta elfoglalására összpontosít: ebben az esetben az ország nyugati felét teljesen ő ellenőrizné – igaz, a keleti országrész elvesztése árán.

A római Szent Péter téren vasárnap a pápa szokásos Úrangyala imádsága után a líbiai harcokba sodródott felek közötti párbeszéd azonnali megkezdésére és tűzszünetre szólított fel. “Felszólítom a nemzetközi szervezeteket és mindenkit, akik politikai és katonai felelősséget viselnek: kezdjenek párbeszédet, hogy ezzel felfügesszék a fegyverek használatát” – mondta XVI. Benedek. Az egyházfő közölte, hogy a Líbiából érkező drámai hírek egyre fokozzák a polgári lakosság iránti aggodalmát. Úgy vélte, a diplomácia minden eszközét be kell vetni, és a megbékélésre irányuló óhaj leghalványabb jelét is támogatni kell. A pápa szorgalmazta, hogy az érintett felek között békés és tartós megoldás szülessen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.