Nagyvilág

Erős a sugárzás Fukushimán

Erős radioaktivitást mértek a sérült Fukushima-1 atomerőmű kettes reaktorblokkjában, ezért evakuálták az ott dolgozó szakembereket.

Az erőmű üzemeltetőjének közlése szerint a kettes reaktorblokkban lévő vízben nagyon magas a sugárzó jódizotóp aránya, a radioaktivitás tízmilliószorosa a szokásos normális szintnek, ezért a Tepco kivonta dolgozóit a reaktorblokkok turbinatermeiből.

Az erőműnél lévő tengervíz a természetes háttérsugárzást 1850-szeresen meghaladó radioaktív jódot tartalmaz, ez a szám előző nap még csak 1250-szeres volt. Az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán szerv képviselője, Nisijama Hidehiko szerint a reaktorburokból való szivárgás okozza a turbinaépületekben összegyűlt víz magas radioaktivitását is.

A kettes reaktorblokkban lévő vízben óránként 1000 millisievert sugárzást mértek, míg péntek este a turbinacsarnokot borító víz felszínén a sugárzás erőssége óránként csak 300 millisievert volt. Az erős sugárzás akadályozza a hűtés helyreállítására irányuló munkálatokat.

Sugárzás Északkelet-Kínában

Elenyésző mennyiségű radioaktív anyagot mértek az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány légterében – erősítették meg a kínai nukleáris védelmi koordinációs bizottság szakemberei a hétvégén.

A japán fukushimai atomerőműből származó jód-131-es izotópot még csütörtökön észlelték, de az elemzések eredménye csak később került nyilvánosságra. A jelentés részletesen ismerteti azoknak a kínai településeknek a körzetét, ahol a szennyezettséget mérték. A bizottság közleménye szerint a mennyiség egy százezred része az egészségügyi határértéknek, tehát nincs szükség óvintézkedésekre.

A jelentést közzétették az interneten, a felfedezés Hejlungcsiangban sem okozott “rendkívüli zavart” – állítja tudósításában a Hszinhua hírügynökség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik