Nagyvilág

Chávez: Szíria is Líbia sorsára jut

Hugo Chávez venezuelai elnök szombaton "cinizmussal" vádolta "az imperializmust" (amely alatt az Egyesült Államokat érti), "új formátumú" invázió alkalmazásával, amelyet Líbia után Szíriára akar kiterjeszteni a nép védelmének ürügyével.

A venezuelai vezető az állami tv-csatorna által közvetített beszédében beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Bassár el-Aszad szíriai államfővel, akit “humanistaként” jellemzett, akiben szerinte “nincs semmi szélsőség”, ellenkezőleg, “az emberiesség iránt nagyon is érzékeny” rendelkező emberről van szó.

A szíriai tüntetésekre utalva Chávez azt állította, hogy az Egyesült Államok immár Damaszkuszt fenyegetik, a halottakért a szíriai elnököt teszik felelőssé, “már azzal vádolják az elnököt, hogy gyilkolja népét”. “Majd jönnek a jenkik, és bombázni akarják ezt a népet, hogy megmentsék: ez a birodalom cinizmusa” – mondta a venezuelai elnök, aki szerint az imperializmus “megőrült”, és “veszélyesebb, mint egy majom borotvapengével”.

Chávez szerint – aki újólag elítélte Líbia bombázását – az új módszer lényege: erőszakos, fegyveres konfliktusok szítása, vérontás kikényszerítése egy országban, majd bombázás, beavatkozás, a természeti kincsek eltulajdonítása és az ország gyarmattá változtatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik