Külföld

Ugyanaz sugároz, mint Csernobilban

admin
admin

2011. 03. 26. 07:10

A határértéket 1250-szeresen meghaladó radioaktív jódot mutattak ki Japánban a tengervízben - közölte az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán szerv. Ráadásul a katasztrófa elérte a nukleáris és radiológiai eseményeket rangsoroló (INES-) skála legmagasabb fokozatát.

A hét első felében végzett mérésekből kiderült, hogy az egészségügyi határérték 126-szorosát tartalmazza a jód 131-es izotópjából az óceán vizéből vett minta. Ezután rendelték el a part menti övezetből származó halak és tenger gyümölcseinek fokozott ellenőrzését.

A reaktorbiztonsági felügyelet közölte azt is, nagy mennyiségű 137-es izotópszámú céziumot tartalmaz a japán Fukusima-1 atomerőmű 1-es reaktorblokkjában talált víz. A radioaktív anyagot a reaktor turbinájának helyt adó épület föld alatti részén összegyűlt vízből mutatták ki. Ez a sugárzó anyag került nagy mennyiségben a levegőbe 25 éve, a csernobili atomerőmű katasztrófájakor.

Az atomerőmű üzemeltetője közölte, mielőbb megpróbálják kiszivattyúzni a sugárszennyezett vizet, hogy folytatni tudják a reaktor hűtésének helyreállítását célzó munkát.

Az újabb eredmény is bizonyítja a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet megállapításait, miszerint a március 11-i katasztrófa elérte a nukleáris és radiológiai eseményeket rangsoroló (INES-) skála legmagasabb, hetes fokozatát.

Helmut Hirsch fizikus tanulmánya szerint már most elegendő radioaktív anyag szabadult fel ahhoz, hogy a fukusimai baleset a csernobili katasztrófa szintjére kerüljön.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.