Nagyvilág

Megállítanák a magyarok asszimilációját

Stratégia készül a diaszpórában élő nyugati magyarság asszimilációjának megállítása érdekében.

Nagyon fontosnak tartották, hogy külön testület foglalkozzon a diaszpórában élő nyugati magyarságot érintő kérdésekkel, mert teljesen más élethelyzetben vannak, mint a Kárpát-medence szórványmagyarsága – mondta Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) diaszpóra-albizottságának szombati budapesti ülése után. Olyan problémákkal kell szembenézniük, amelyek máshol nem jellemzőek – tette hozzá.

Bihari Szabolcs, az albizottság társelnöke az MTI kérdésére azt mondta: a nyugati diaszpórában élő magyarság asszimilációjának megállítása érdekében szeptemberre stratégiát szeretnének letenni az asztalra, az átfogó nemzetpolitikai stratégia pedig az év végéig készülhet el.

A nyugati magyarság megmaradásának három fontos pillére van, a család, az egyházak és a nyugati magyar szervezetek. Ennek a három pillérnek a megerősítése, a magyar nemzet vérkeringésébe való bekapcsolása kulcsfontosságú lesz megmaradásuk érdekében – emelte ki.

A társelnök rámutatott: ennek jegyében szót ejtettek a második, harmadik generáció, valamint a már kint született gyermekek továbbképzési lehetőségeiről, a hétvégi iskolákról és egyéb oktatási formákról, azok minőségéről.

A legnagyobb problémát az egyházakkal összefüggésben láttak – folytatta, kiemelve a katolikus egyháznál tapasztalható paphiányt, ami miatt gyülekezetek eshetnek szét. Erre időben megoldást kell találni – hangsúlyozta Bihari Szabolcs.

A nyugati magyar szervezetekkel kapcsolatban megállapították: azon túlmenően, hogy az ottani magyarságot összefogják, az országimázs szempontjából is fontos feladatokat látnak el.

Bihari Szabolcs az MTI kérdésére azt mondta: a diaszpórában élő nyugati magyarság lélekszámát 2-2,5 millióra becsülik.

A diaszpóra-albizottság új szervezeti forma, a Máérton belül korábban nem volt külön szervezet a nyugati diaszpóra magyarságát érintő kérdések áttekintésére.

Répás Zsuzsanna elmondta: a szombati ülésén részt vett több ernyőszervezet képviselője, s érkeztek vendégek Észak- és Dél-Amerikából, Kanadából és Ausztráliából is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik