Nagyvilág

Megállíthatatlanul foglalják vissza Líbiát a felkelők

Visszafoglalták a líbiai felkelők a stratégiai fontosságú Adzsdábíja várost. A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők elhagyták állásaikat, miután pénteken a nemzetközi szövetséges erők légicsapásokat mértek rájuk. Nem maradt más hátra mögöttük, mint kiégett harckocsik roncsai. A felkelők folyamatosan foglalják vissza városaikat.

Francia vadászgépek pusztítanak

Francia vadászgépek szombaton lelőtték a Moammer Kadhafihoz hű erők legalább öt G-2 Galeb típusú harci repülőgépet, valamint két MI-35 típusú harci helikoptert is megsemmisítettek az ostromlott nyugat-líbiai Miszráta városánál – közölte a francia vezérkar honlapján.

Fotó: MTI/AP/Francois Mori

Fotó: MTI/AP/Francois Mori

A jugoszláv gyártmányú Galeb katonai repülőgépeket szárazföldi célpontok elleni bevetésre használják.


Miszrátát ostromolják


A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők szombaton két irányból is támadást indítottak a Tripolitól keletre fekvő, felkelők kezén lévő Miszráta ellen, aknavető- és tüzérségi tűz alá véve a város kikötőjét. A Kadhafi-ellenes nyugati katonai koalíció légiereje közben repülőgépekkel és rakétákkal támadta a kormányhoz hű erők Miszráta körüli állásait, valamelyest enyhítve az ostromlott városra nehezedő nyomást.

Miszráta, amely Líbia nyugati részében a felkelés utolsó bástyája, el van vágva a felkelők Kelet-Líbiában harcoló fő erőitől, s hetek óta körbezárva szenvedi el az újabb és újabb tüzérségi támadásokat.

Fotó: MTI/EPA/Haled el-Fíki

Fotó: MTI/EPA/Haled el-Fíki

“Kadhafi erői nyugati és keleti irányból is támadják Miszrátát. Heves tüzérségi tűzzel” – mondta el az egyik lázadó a brit hírügynökségnek, hozzátéve, hogy Nyugat felől, a tengerparti országúton harckocsik közelítették meg a várost. “Megpróbálnak katonákat is bejuttatni. Tűz alatt tartják a kikötőt és környékét, ahol a város központját ellátó legnagyobb üzemanyagtartály van.”

Szavai szerint a kikötő környékén több ezer, többnyire egyiptomi vendégmunkás tartózkodik, akik máshonnan menekültek, és abban reménykednek, hogy a kikötőn keresztül kimenekítik őket Miszrátából.

A felkelők egyik szóvivője előzőleg arról számolt be, hogy a Kadhafihoz hű erők tüzérségi támadása valamelyest vesztett az erejéből, miután a nyugati koalíció repülőgépekkel és rakétákkal csapást mért a kormányerők több állására.

Egy miszrátai lakos ugyanakkor arról számolt be, hogy a város központjában a háztetőkről orvlövészek veszik célba az embereket, s azt mondta, hogy az elmúlt hét harcaiban mintegy 115 ember vesztette életét, köztük több gyermek is.

Elfoglalták Bessert

Folytatták előrenyomulásukat a fegyveres felkelők Kelet-Líbiában és szombat délután és visszafoglalták Bessert.

A település bejáratánál tank lángolt, ami arra utalt, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők nemrégiben hagyták el a falut. A lakosok az út két oldalán felsorakozva fogadták a felkelőket – jelentette z MTI Hírcentrum munkatársa, Marosi Antal a helyszínről .

Fotó: MTI/EPA/Haled el-Fíki

Fotó: MTI/EPA/Haled el-Fíki

A falu után egy elhagyott terepjárónál szétszórt katonai ruházat között több olyat is találtak, amelyeket a szomszédos Csádban használnak. A szervizkönyvébe tett papírdarabokon található telefonszámok alapján a felkelők biztosra veszik, hogy a járművet a Kadhafi által fizetett zsoldosok használták.

A következő település, La Geyla nyugati kapujánál, amikor már nagyobb létszámú fegyveres felkelő gyűlt össze, a közelben rejtőzködő kormányhoz hű katonák össztűz alá vette őket. A golyózáporban a tudósítónak nem sikerült a halottak és a sebesültek számáról tájékozódni, mert el kellett hagyni a területet. Aki csak tehette, nem csak a betonúton, hanem akár a sivatagi terepen haladva fordult vissza Adzsdábíja felé.

Szemtanúk szerint a líbiai vezetőhöz hű katonák a tüzérségi tűz után páncélozott járműveikkel a menekülő felkelők nyomába eredtek. A felkelők nem tartják kizártnak, hogy gondosan előkészített csapda várta őket La Geyla nyugati kapujánál.

Kamionokon az utánpótlás

Folyamatosan visszaveszik városaikat a fegyveres felkelők Kelet-Líbiában. Elfoglalták Bregát, s folytatják útjukat Rasz Lanuf felé, útközben felszereléseiket a Kadhafihoz hű hadsereg hátrahagyott eszközeivel egészítik ki.

A főút mentén álló hatalmas kamionok szolgáltatják az utánpótlást a motorolajtól kezdve a lőszerekig – jelentette Marosi Antal, az MTI Hírcentrum tudósítója a helyszínről.

Megállíthatatlanul foglalják vissza Líbiát a felkelők 4

A fegyveres felkelők lendületét legfeljebb a benzinhiány törheti meg, az út menti kutakat a kormánycsapatok a visszavonulásukkor megrongálták. Az út mentén elhagyott autók benzintankjaiból viszont még nyerhető annyi üzemanyag, amennyivel talán a következő várost el lehet érni.

Stratégiailag fontos városokat foglaltak vissza

A tengerparti Adzsdábíja a lázadók fellegvárától, Bengázitól mintegy 160 kilométerre délre fekszik. A Kadhafi-párti kormányerők a múlt héten vették be a várost, ám előrenyomulásukat Bengázi irányába sikeresen megállította a szövetségesek katonai beavatkozása.


Fotó: MTI/EPA/Haled El-fíki

Fotó: MTI/EPA/Haled El-fíki

A város keleti és nyugati kapujánál temetetlen holttestek hevernek, a fegyveres felkelők autói tülkölve haladnak tovább. Adzsdábíjában lövöldözéstől hangosak az utcák, így fejezik ki örömüket a lakosok és a felkelők afelett, hogy az ellenség megfutamodott.

Az adzsdábíjaiak az MTI Hírcentrum helyszínen tartózkodó tudósítója, Marosi Antal kérdésére elmondták: a településen több mint 10 napja nincs ivóvíz, és fogytán vannak az alapvető élelmiszerek is. Nagy segítséget jelent az adzsdábíjai polgároknak, hogy a mintegy 160 kilométerre északra lévő Bengázitól a fegyveres erősítéssel együtt folyamatosan érkeznek az ivóvízzel és élelmiszerrel megrakott járművek.

Megállíthatatlanul foglalják vissza Líbiát a felkelők 4


Menekülnek Kadhafi katonái

A légitámadásokban szétlőtt tankok, páncélozott csapatszállító járművek környékén a szétdobált katonai ruházat arra utal, hogy Moammer Kadhafi katonái közül sokan választották a menekülést a harc helyett. Az elszórt élelmiszeres zacskók feliratából kitűnik, hogy a líbiai kormányerők török gyártmányú élelmiszer-készletekkel látták el magukat. A roncsok környékén felbukkantak a guberálók is, akik szorgalmasan gyűjtenek össze mindent, ami még újrahasznosítható.


Fotó: MTI/AP/Anja Niedringhaus

Fotó: MTI/AP/Anja Niedringhaus

Az előrenyomuló fegyveres felkelők előőrsei a mintegy 80 kilométerre lévő Brega keleti kapujánál megállásra kényszerültek, a földsáncok mögött sűrű fekete füst tör az ég felé.

153 bevetés 24 óra alatt

Az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője közölte, hogy 24 óra leforgása alatt 153 bevetésen vettek részt a nemzetközi koalíció gépei, és 16 Tomahawk manőverező robotrepülőgéppel is csapást mértek a célpontokra, így a kormányerők tüzérségi állásaira, gépesített egységeire, valamint parancsnoki és ellenőrző rendszerére.

A nyugati országok kormányai azt remélik, hogy az egy héttel ezelőtt elindított légi támadások a Kadhafi-ellenes erők javára billentik el az erőegyensúlyt. Franciaország szerint a konfliktus nem mostanában ér véget, hosszú hetekig is eltarthatnak a légi csapások. A NATO 90 napra vette át a műveletek irányításának és összehangolásának feladatát, de szükség esetén ez az időtartam meghosszabbítható vagy lerövidíthető.

Amerikai lapértesülés szerint az Egyesült Államok és szövetségesei fontolgatják, hogy fegyvereket szállítsanak a líbiai ellenzéknek. A The Washington Post című napilap szombaton azt írta, hogy az amerikai kormányzat szerint a Líbia elleni nemzetközi katonai fellépésre feljogosító BT-határozat elég “rugalmas”, lehetővé tesz egy ilyen típusú segítséget. Döntés azonban még nem született. Franciaország támogatja a lázadók felfegyverzésének és kiképzésének ötletét.

A The Wall Street Journal című újság már pénteken beszámolt arról, hogy az egyiptomi hadsereg fegyvereket fog szállítani a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők ellen küzdő lázadóknak.

Megállíthatatlanul foglalják vissza Líbiát a felkelők 4

Pénteken megtartott ülését a Biztonsági Tanács líbiai szankcióbizottsága, amely további büntetőintézkedésekről döntött. Egyebek között bővítette a szankciók hatálya alá eső líbiai személyek és intézmények körét, így feketelistára került Líbia csádi nagykövete, valamint befagyasztották a líbiai jegybank, a befektetési ügynökség, a külkereskedelmi bank és az állami olajvállalat külföldön lévő javait.

Barack Obama amerikai elnök szokásos szombati rádióbeszédében kijelentette, hogy a líbiai misszió “világos, célzott és a siker felé halad”. A nemzetközi koalíció gyors beavatkozásával sikerült elkerülni a humanitárius katasztrófát, számtalan ártatlan civil életét megmenteni. Obama azt akarja, hogy Kadhafit vonják felelősségre a polgári lakosság elleni brutális fellépéséért. Egyúttal felszólított a líbiai vezetőt, hogy állítsa le a civilek elleni támadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik