Külföld

A botrányos Kadhafi-gyermekek titkai

admin
admin

2011. 03. 26. 14:00

Nagy erőkkel zajlik a líbiai háború, de Kadhafi gyermekei továbbra is a luxus és a hatalom bűvkörében élnek. Kilenc gyerek, akiknek minden lépését botrányok kísérik. Széthúznak, rivalizálnak, de szorgalmas ügynökként jelentenek apjuknak a világ minden tájáról.

Kadhafira hívei úgy tekintenek, mint egy viharvert vezetőre, Líbia „örökös” diktátorára, aki azon kevesek közé tartozik a világon, akinek nemcsak megszerezni sikerült a hatalmat, hanem sikerült meg is tartani azt végeláthatatlan évtizedekre.

Kadhafi személyét mítosz lengi körül, amelynek része a hatalmas, befolyásos család, akik olykor vitába szállnak vele, de a végsőkig kitartanak apjuk mellett a vérségi alapon szerveződő államban. A diktátor kilenc gyermeke (8 vérszerinti és 1 örökbefogadott) rendkívül erős személyiség, akik habzsolják a nyugati életformát és kiterjedt hatalomra tettek szert apjuk árnyékában.
Ha nem a luxust hajszolják, akkor a biztonsági erők, a katonaság és a telekommunikáció kulcspozícióiban találhatunk rájuk. Megfigyelők szerint Kadhafi „ügynökként” használja őket saját hatalmának kiterjesztéseként és gyakran kéri őket arra, hogy legyenek a „szemei” és „fülei”, bármerre is járnak a világban.

A kilenc közül a legnagyobb játékos a 39 éves Saif Al-Islam Kadhafi (a név jelentése „az iszlám kardja), aki imád szerepelni a médiában. Ő Kadhafi második legidősebb gyermeke, a London School of Economics-ban tanult, folyékonyan beszél angolul és megszállottja a divatnak. Extrém életstílusára jellemző, hogy állítólag oroszlánkölyköket tart háziállatként. Saif Al-Islam emellett tehetséges festő, műveiből többek között Moszkvában szerveztek kiállítást. Modern gondolkodása és a reformok iránti elkötelezettsége miatt sokan apja utódjaként tekintettek rá. Állítólagos haladó gondolkodása azonban némileg ellentmondásban áll azzal, hogy a lázadás kezdete óta több beszédében is kijelentette, hogy a végsőkig harcolni kell a felkelők ellen.

A „trón” másik várományosa Mutassim Billah Kadhafi (1975), aki rivális testvére, Saif Al-Islam nagy ellensége. Mutassim olyannyira szeretné megkaparintani a hatalmat, hogy egyszer bizonyítottan részt vett az apja megdöntésére szervezett puccskísérlet megszervezésében, majd amikor a terv lelepleződött, kénytelen volt elhagyni az országot. Kadhafi végül megbocsátott neki, és most apja nemzetbiztonsági tanácsadója. Mutassim legutóbb akkor került reflektorfénybe, amikor részt vett a Hillary Clintonnal az amerikai-líbiai kapcsolatok fejlesztéséről folytatott kétoldalú tárgyalásokon, 2009-ben. A testvérek közötti rivalizálást jól illusztrálja, hogy a puccskísérlet utáni „egyiptomi száműzetés” ideje alatt, 2001 és 2005 között Mutassim számos cége csődbe ment, mert testvérei kihasználták, hogy nincs rálátása az üzletre és rátették kezüket a vagyonra.

A 34 éves Aisha Kadhafi az egyetlen lánygyermek. A róla készült fotók többségén úgy néz ki, mint egy topmodell és köztudottan a békítő szerepét tölti be a rivalizáló testvérek között. A líbiai hadsereg alezredese, emellett kemény politikai tevékenységet folytat. Aisha hangos támogatója minden kormányellenes csoportnak, kivétel persze ez alól saját hazája, ahol nem tűri az apjával szembeszegülőket. Határozottan kiáll az IRA (Ír Köztársasági Hadsereg) és az iraki ellenzék csoportjai mellett, legemlékezetesebb nyilvános szereplése mégis az volt, amikor Szaddám Husszein egyik védőügyvédjeként lelkesen szónokolt az iraki bíróságon a diktátor mellett. Életéről egy Genfben élő tunéziai író könyvet adott ki „Aisha Muammar Kadhafi: a béke hercegnője” címmel.

Hannibal Kadhafi a média botrányhőse. Több millió dollárt költött privát, zártkörű bulikra, ahol meghívott vendégként olyan előadók szerepeltek, közel egymillió dolláros gázsiért, mint Beyonce, Mariah Carey és Usher. Az énekesek közül a líbiai felkelés óta többen annyira kellemetlennek és image-rombolónak érezték ezeket a fellépéseket, hogy a Kadhafi-fiúktól kapott pénzt saját bevallásuk szerint azóta visszafizették vagy humanitárius célokra ajánlották fel. Hannibál nemcsak féktelen szórakozásaival került címlapra. Egy sor erőszakos cselekménnyel hozták összefüggésbe, többek között azzal vádolták, hogy bántalmazta munkatársait. A hírek szerint modell feleségével, Aline Skaffal sem bánt jobban, az akkor éppen várandós nőt egy londoni hotelben verte meg 2005-ben. Egy másik alkalommal egy svájci hotel alkalmazottainak esett neki, majd amikor kihívták a rendőrséget és letartóztatták, őrjöngve mutogatta útlevelét, mely alapján szerinte ő a líbiai elnök fiaként diplomáciai védettség élvez. Az eset után Líbia bojkottot hirdetett a svájci árukkal szemben és megszakította diplomáciai kapcsolatait az országgal. Hannibal a családi kapcsolataira hivatkozott akkor is, amikor körülbelül 150km/óra sebességgel száguldozott a párizsi Champs-Elyséen ittasan, menetiránnyal szemben.

A líbiai elnök hetedik és egyben legfiatalabb fia, Khamis Kadhafi egy különleges katonai egység parancsnoka. A 32. brigád, vagy Khamis brigád néven ismert egység a Kadhafi-család külön bejáratú kommandós csapata, akik a Líbiában jelenleg zajló legkeményebb harcokban vesznek részt. A médiában futótűzként terjedt a hír, mely szerint Khamis életét veszítette, amikor a líbiai kormányerők egyik „áruló” pilótája kamikáze támadást hajtott végre és egyenesen Kadhafiék központi bázisának, a Bab al-Aziziya támaszpontnak vezette repülőjét. A hírt hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg.

Al-Saadi Kadhafi neve sokaknak ismerős lehet a futball világából. A 37 éves férfi a líbiai katonai akadémián végzett, majd egy elit egység vezetőjeként harcolt az iszlamisták ellen. 2003-ban aztán szakított a harcokkal és profi focistaként Olaszországba utazott, ahol számos első osztályú csapat szerződtette, de karrierje egy doppingbotrány miatt hamarosan véget ért. Kedvenc csapata az olasz Juventus, amelynek részvényese is, jelenleg a líbiai nemzeti válogatott vezetője. Az extravagáns milliárdos elszánt elhatározása, hogy Las Vegas mintájára egy vadonatúj várost hoz létre Nyugat-Líbiában.


A kilenc testvér közül Saif al-Arab Kadhafi életéről tudni a legkevesebbet, idejét többnyire Németországban tölti egyetemistaként. Luxus életvitelével többször is felhívta magára a müncheni rendőrség figyelmét: általában hangos Ferrarija és az éjszakai klubokban okozott botrányai miatt állították elő.


A líbiai diktátor első házasságából született egyetlen gyermeke az elnök nevét viseli. Muammar al-Kadhafi a Líbiai Olimpiai Bizottság elnöke, emellett a Posta és Telekommunikációs Társaság vezetője, amely a líbiai mobiltelefon-hálózatot és a műholdas kommunikációt irányítja.

A Kadhafi-klán legsejtelmesebb tagja Milad Abuztaia Al-Kadhafi, aki a diktátor unokaöccse és egyben fogadott fia. A családi legenda szerint az elnök akkor döntött úgy, hogy magához veszi Miladot, amikor az 1986-os, líbiai katonai légitámaszpontok és bunkerek ellen indított NATO-bombázások során a fiú megmentette a diktátor életét. Kadhafi éppen a támaszponton tartózkodott, amikor kis híján meghalt az épületet ért bombatámadásban. Ehhez az eseményhez fűződik az a feltételezés, mely szerint a líbiai diktátornak volt egy tizdeik, örökbefogadott gyermeke is. A NATO-csapás után a család közleményt adott ki, amelyben közölték, hogy a hathónapos Hannah Kadhafi nem élte túl a támadást. A közvélemény egészen addig nem hallott a kislány létezéséről, és ezzel kapcsolatban máig megoszlanak a vélemények.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.