Nagyvilág

Puskaporos hangulat uralkodik Jemenben

A jemeni fővárosban pénteken egyszerre tüntettek Ali Abdallah Száleh elnök hívei és az ellenzék aktivistái.

A több mint 32 éve hatalmon lévő Száleh, miközben több tízezer ember demonstrált mellette, televíziós beszédében azt mondta, hogy “nem akarunk hatalmat, de a hatalmat biztos kezekbe, nem pedig beteg, sértettségtől vezérelt vagy korrupt emberek kezébe kell adnunk”. Az államfő az ellenzékről szólva kijelentette, hogy “kábítószer-kereskedők, lázadók és illegális pénzváltók apró kisebbsége” áll vele szemben.

Száleh, akinek a biztonsági erői egy hete a tüntetők közé lőttek és 41 embert megöltek, két nappal ezelőtt felvázolta távozása menetrendjét. Az azonnali távozást követelő ellenzék által elutasított elképzelése szerint először nemzeti egységkormány alakulna, amely létrehozna egy alkotmányozó bizottságot. Ezután új választási törvényt alkotnának, és népszavazásra bocsátanák az új alkotmányt, megválasztanák az új törvényhozást, amely végül kormányt alakítana, és megválasztaná az új államfőt.

Az államfő távozását követelők, akikhez az egy héttel ezelőtti véres tömegoszlatás óta sok magas rangú katonatiszt, s a kormányzó párt számos tagja csatlakozott, egymillió embert kívántak a nap folyamán az utcákra szólítani. A biztonsági erők nagy számban vonultak fel, hogy Száleh híveit és ellenségeit távol tartsák egymástól, s a katonák figyelmeztetésként a levegőbe is lőttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik