Külföld

Japán: megsérülhetett egy reaktormag

admin
admin

2011. 03. 25. 09:41

Japán atombiztonsági tisztségviselők közölték: elképzelhető, hogy a Fukushima-1 atomerőmű valamelyik reaktormagja megsérült, és ha így van, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy több radioaktív szennyeződés kerül a környezetbe.

Nisijama Hidehiko mindazonáltal hozzátette, hogy a szóban forgó reaktornak van valamennyi megtartó képessége. Ebből az következne, hogy a 3. blokk magja sérült meg. Helyi szakemberek szerint a károsodás inkább más berendezést érhetett, vagy a vezetékhálózatot, vagy a pihentető medencét. A sérülés akkor keletkezhetett, amikor március 14-én hidrogénrobbanás történt a 3. blokk másodlagos konténmentjében, vagyis a nem hermetikusan záró reaktorépületben.

Édesvízzel hűtik a reaktorokat

Megkezdték az előkészületeket Fukushima egyes számú atomerőművében arra, hogy édesvízzel hűtsék a legnagyobb problémát jelentő atomreaktorokat. Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy amerikai szakértők javaslatára és aktív segítségével térnek át az édesvízre. Eddig tengervízzel hűtötték a reaktorblokkokat, ám a sós víz – amelynek korrodáló hatása jóval erősebb az édesvíznél – súlyosan megrongálhatja a belső rendszerek alkatrészeit.

Az utóbbi néhány nap során részlegesen már édesvizet használtak a reaktorépületek hűtéséhez. A közeli víztározóból szállítottak édesvizet az atomerőműhöz, de ennek mennyisége nem elegendő, ezért amerikai segítséggel Jokoszukából hoznak majd édesvizet.

Radioaktív a víz

Leállították a helyreállítási munkálatokat az atomerőmű két reaktorblokkjában a víz radioaktivitásának rendkívül magas szintje miatt. Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) közölte, hogy az egyes és a kettes reaktort körülvevő épület földszintjén találtak erősen radioaktív vizet.

A rendkívül magas, a megengedett értéket tízezerszeresen meghaladó sugárzás miatt csütörtökön a hármas reaktorblokk turbinatermének alsó szintjén kellett megszakítani a munkát. Japán szakértők szerint a sugárzás szintjének ilyen nagy mértékű megugrása abból adódhat, hogy maga a reaktor rongálódott meg. A sugárszennyezett víz kiszivattyúzását megkezdték.

Radioaktív sugárzás a turistákon

Erős radioaktivitást mértek két japán turistán Kínában – közölte pénteken a kínai tisztiorvosi szolgálat. A két japán turista légi úton érkezett valamelyik kelet-kínai városba, de azt nem közölték, hogy melyikbe. A hatóság közleménye szerint a turistákon mért sugárzás sokkal meghaladja a megengedett mértéket. Másokra nem jelentenek veszélyt. Orvosi ellátásban részesítették őket – tette hozzá a közlemény.

Teljesen biztonságosak a kikötők

A japán közlekedési minisztérium megpróbálja eloszlatni a nemzetközi hajózási cégek körében azt a félelmet, hogy sugárveszély van Tokióban és Jokohamában, a minisztérium pénteki közlése szerint az ország legnagyobb kikötői “teljesen biztonságosak”.

Legalább két olyan német hajózási társaság van, amely a sugárfertőzéstől félve elkerüli a Tokiói-öböl kikötőit, tudván, hogy azok a megsérült Fukushima-1 atomerőmű közelében vannak. Ha más társaságok is követik ezek példáját, akkor az újabb fennakadást okozhat a nemzetközi kereskedelemben.

Tokióban a radioaktivitás szintje nem haladta meg azt a határértéket, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még természetesnek tekint – közölte a minisztérium.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.