Nagyvilág

A japán katasztrófa vetekszik Csernobillal

A március 11-i japán földrengés és szökőár miatt a Fukusima 1-es atomerőműben bekövetkezett katasztrófa elérte a nukleáris és radiológiai eseményeket rangsoroló (INES-) skála legmagasabb, hetes fokozatát - közölte a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet pénteken Hamburgban.

Tokió ezzel szemben csak ötös komolyságúnak ítélte a történteket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége (Nuclear Energy Agency – NEA) által 1990-ben létrehozott skálán.

Helmut Hirsch fizikus tanulmánya szerint már most elegendő radioaktív anyag (főként jód-131 és cézium-137) szabadult fel ahhoz, hogy a fukusimai baleset a csernobili katasztrófa szintjére kerüljön. A beszámoló a francia sugárvédelmi hatóság és az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) adatain alapul.

“Már most elértük a skála legmagasabb fokozatát: akkora mennyiségű radioaktivitás szabadul el, hogy a Fukusima 1-ben történt jelenlegi katasztrófa minden összehasonlítást felülmúl” – mutatott rá Heinz Smital, a Greenpeace atomszakértője.

Míg Csernobilban csak egy reaktor károsodott, a Greenpeace szerint Japánban 3-5 reaktorban fenyeget katasztrófa.

Több szakértő osztja Hirsch véleményét: ők már most szuperkatasztrófát emlegetnek Japánnal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik