Nagyvilág

Hogyan szavaznak majd a határon túli magyarok?

Megkezdődött az alkotmánytervezet vitája a magyar parlamentben, melynek egyik központi kérdése a határon túli magyarok szavazati joga. A polémia már jó ideje nem a választójog kiterjesztésének szükségességéről, hanem inkább annak mikéntjéről szól. Számos vélemény és elképzelés látott napvilágot, illetve különböző európai példák is szem előtt vannak, egyelőre azonban még kérdés, hogy a következő országgyűlési választásokon, hogyan reprezentálják magukat a külföldön élő magyar állampolgárok.

A kérdés vizsgálatakor érdemes visszanyúlni az egyszerűsített honosítási törvény elfogadásához. Ekkor ugyanis a kettős állampolgárságot ellenzők legfőbb ellenérve a szavazati jog problémája volt. A felvetésre 2010 májusában (az akkor még csak leendő) kormányzati személyek igyekeztek kitérő válaszokat adni, s nyomatékosítani: a törvény az állampolgárságról, s nem választójogról szól.

Ugyanakkor a kormányzati kommunikáció kiemelt formulája volt (s maradt azóta is), hogy nincsenek első, illetve másodrendű állampolgárok. Semjén Zsolt szavait idézve 2010. május 26-ról (az egyszerűsített honosítás parlamenti elfogadásának napjáról): „a mostani törvénnyel a határon túl élő magyaroknak pontosan ugyanaz a jogállása, mint most egy külföldön élő magyarnak. Abban az esetben van szavazati joga, ha magyarországi lakcímmel rendelkezik”.

A cikk folytatásához kattintson IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik