Külföld

FT-blog: pozitív csalódás a magyar EU-elnökség

admin
admin

2011. 03. 25. 16:26

Kompetensebbnek bizonyulhat a magyar EU-elnökség, mint azt sokan várták - írta a Financial Times brüsszeli tudósítói irodájának vezetője az új uniós pénzügyi stabilizációs intézkedések elfogadásáról szóló, pénteken megjelent internetes publicisztikájában.

A gazdasági napilap előfizetéses online változatának napi brüsszeli blogrovatában Peter Spiegel kifejtette, hogy a bírságolás lehetőségét is tartalmazó új költségvetési szabályokról – amelyek korábban a legvitatottabb uniós gazdasági reformjavaslatok közé tartoztak – ezúttal nem túl sok vita után sikerült egyezségre jutni. Spiegel szerint ez a magyar EU-elnökség átértékelésére késztetheti “a brüsszeli elitet”.

A Financial Times tudósítójának blogbejegyzése szerint a féléves soros magyar EU-elnökség “meglehetősen szerencsétlenül” kezdődött, tekintettel a vitatott médiatörvényre, amely a bírálók szerint a Fidesz kísérlete volt a sajtókritika hangjának elfojtására.

Ezután következett a felzúdulás a brüsszeli “magyar szőnyeg” ügyében.

Mindeközben azonban a magyarok különösebb felhajtás nélkül meglehetős előrelépést értek el a programjukban szereplő legtövisesebb EU-ügyekben, beleértve az új költségvetési szabályokat.

Spiegel a pénteki blogban felfedi, hogy amikor erről az előző nap Orbán Viktorral beszélt, a magyar kormányfő “feldobott hangulatban” volt. “Magyarok vagyunk, szeretjük a rázós startot … ami túl könnyű, annak nincs is értéke” – mondta a Financial Times tudósítójának idézete szerint nevetve a magyar miniszterelnök.

Az írás szerint a Lisszaboni Szerződés életbe lépte óta a soros elnökség szerepe jelentősen csökkent, számos hagyományos felelősségi kört Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke vett át.

A költségvetési csomaghoz hasonló kemény jogszabályi ügyekről folyó tárgyalások kezelése azonban továbbra is azon területek egyike, amelyekben a soros elnökségnek sorsdöntő szerepe van, mivel ráhárul a tagállamok és a különböző EU-intézmények közötti tárgyalások felelőssége – áll a Financial Times pénteki blogjában.

Az Európai Parlament, amely már jelezte, hogy még keményebb költségvetési szabályokat akar, a következő hónapokban még okozhat problémákat ebben az ügyben. A félidejébe érő magyar elnökség azonban kompetensebbnek bizonyulhat, mint azt sokan várták – fejeződik be a Financial Times brüsszeli blogjának pénteki írása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.