Nagyvilág

Felvettük a kapcsolatot a felkelőkkel

Megtörtént a kapcsolatfelvétel a soros magyar EU-elnökség és a "szabadságukért harcoló líbiai felkelők" között - közölte pénteken a Külügyminisztérium Martonyi János e heti egyiptomi látogatásával kapcsolatban.

A magyar diplomácia vezetője megbeszélést folytatott Ali Esszauival, a Líbiai Nemzeti Tanács külkapcsolatokért felelős tagjával – számolt be az eseményről a tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Európai Unió magyar elnökségének képviseletében Martonyi János keddtől tett háromnapos hivatalos látogatást Egyiptomban Cecilia Malmström belügyi EU-biztossal közösen.

Látogatásuk fő célja az volt, hogy tájékozódjanak az egyiptomi-líbiai határon kialakult migrációs és humanitárius helyzetről, felmérjék a humanitárius segítségnyújtás szükségességét és a politikai helyzet várható alakulását.

Martonyi János tárgyalt Nabil el-Arabi egyiptomi külügyminiszterrel, Fajza Abu-an-Naga nemzetközi együttműködési és tervezési miniszterrel, valamint Manszúr el-Eszavi belügyminiszterrel.

A magyar külügyminiszter ugyancsak találkozott a migrációs és humanitárius helyzet kezelésében kiemelt szerepet vállaló Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága egyiptomi képviseletének vezetőivel. Martonyi János elutazott Szallúmba, az egyiptomi-líbiai határra, ahol megbeszélést folytatott a helyi hatóságok, valamint az ott tevékenykedő nemzetközi szervezetek és nem kormányzati intézmények illetékeseivel.

A miniszter szerdán Kairóban úgy nyilatkozott: a nyugati koalíciós erők légicsapásai Líbiában megakadályozták, hogy százezrek meneküljenek az észak-afrikai országból a szomszédos Egyiptomba. Azt mondta, ha nem lettek volna légicsapások, valószínűleg nem csak több ezer, hanem több százezer menekült várakozna Líbia és Egyiptom határán.

Martonyi János hétfőn Brüsszelben azt mondta, hogy Magyarország nem tud részt venni a katonai akciókban, de a humanitárius segítségnyújtásra “adott esetben” készen áll. Korábban Budapesten jelezte, Magyarország esetleg szállító eszközöket ajánlhat fel, mint fogalmazott, “humanitárius segítségnek tekinthetjük bizonyos szempontból magyar repülőgépek rendelkezésre bocsátását is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik