Nagyvilág

Elfogadták a stabilitási paktumot az EU-kormányfők

Jóváhagyták elvi szinten az európai uniós tagországok állam- és kormányfői csütörtök éjjel a pénzügyi stabilitási és koordinációs csomagot.
Kapcsolódó cikkek

Az újabb intézkedéscsomag célja az euróövezet pénzügyi stabilitásának növelése, az uniós versenyképesség javítása és a gazdasági koordináció további fokozása.

Mint Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök bejelentették, a csomag tartalmazza az úgynevezett versenyképességi paktumot, hat jogszabály tervezetét (amelyet az Európai Parlamenttel még egyeztetni kell), az állandó euróstabilitási mechanizmus létrehozását 2013-tól, valamint az addig érvényben lévő ideiglenes mechanizmus hitelezési kapacitásának növelését.

Megerősítették a nyilatkozók azt is, hogy a versenyképességi paktumhoz hat, az euróövezeten kívüli ország is csatlakozott – nevezetesen Lengyelország, Bulgária, Románia, Lettország, Litvánia és Dánia -, és ez a lehetőség az EU még kimaradó többi tagállama számára is nyitva áll. Összesen négy EU-tagállam – Magyarország, Csehország, Svédország és Nagy-Britannia – nem csatlakozott a paktumhoz, amelynek fő újdonsága, hogy az eddiginél jobban számon kérhető kötelezettségvállalások és célkitűzések rendszerét állítja fel elsősorban a foglalkoztatás-, a pénzügy– és a vállalkozáspolitika terén.

Van Rompuy egyúttal bejelentette, hogy a csomagnak új nevet is adtak, és ezentúl euró plusz paktumnak hívják.

A Portugáliában kialakult kormányválság miatt a találkozó előtt kétségessé vált, hogy sikerül-e meghozni az említett döntések mindegyikét. A csütörtöki ülést követően azonban több résztvevő bizakodónak mondta magát azzal kapcsolatban, hogy a leendő új portugál kabinet megteszi a szükséges lépéseket a pénzügyi konszolidáció érdekében. Brüsszeli vélemények szerint növekedett az esélye annak, hogy ehhez Lisszabonnak is uniós pénzügyi támogatásra lesz szüksége.

AJÁNLOTT LINKEK:

Saját adóit védi Orbán Európától (Kitekintő.hu)

Az elnökség szempontjából is fontos döntések a csúcson (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik