Külföld

Elfogadta az EU az új pénzügyi csomagot

admin
admin

2011. 03. 25. 07:18

Jóváhagyták elvi szinten az európai uniós tagországok állam- és kormányfői csütörtök éjjel azt az újabb intézkedéscsomagot, amelynek célja az euróövezet pénzügyi stabilitásának növelése, az uniós versenyképesség javítása és a gazdasági koordináció további fokozása.

Mint Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök közös brüsszeli sajtótájékoztatójukon bejelentették, a csomag tartalmazza az úgynevezett versenyképességi paktumot, hat jogszabály tervezetét (amelyet az Európai Parlamenttel még egyeztetni kell), az állandó euróstabilitási mechanizmus létrehozását 2013-tól, valamint az addig érvényben lévő ideiglenes mechanizmus hitelezési kapacitásának növelését.

Megerősítették a nyilatkozók azt is, hogy a versenyképességi paktumhoz hat, az euróövezeten kívüli ország is csatlakozott – nevezetesen Lengyelország, Bulgária, Románia, Lettország, Litvánia és Dánia -, és ez a lehetőség az EU még kimaradó többi tagállama számára is nyitva áll. Összesen négy EU-tagállam – Magyarország, Csehország, Svédország és Nagy-Britannia – nem csatlakozott a paktumhoz, amelynek fő újdonsága, hogy az eddiginél jobban számon kérhető kötelezettségvállalások és célkitűzések rendszerét állítja fel elsősorban a foglalkoztatás-, a pénzügy- és a vállalkozáspolitika terén. Van Rompuy egyúttal bejelentette, hogy a csomagnak új nevet is adtak, és ezentúl euró plusz paktumnak hívják.

Ami a stabilitási mechanizmust illeti, megerősítették az euróövezeti országok állam- és kormányfőinek, továbbá pénzügyminisztereinek korábbi döntéseit, nevezetesen azt, hogy a 2013-tól működő állandó alap 500 milliárd euró ténylegesen igénybe vehető hitelezési képességgel rendelkezik majd, a jelenlegi (ideiglenes) eszköz valós kapacitása pedig szükség esetén eléri a 440 milliárd eurót, az eddigi névértéket.

A csomagnak szintén részét képező hat jogszabálytervezet a gazdasági koordináció fokozásában jelent komoly előrelépést. Ezekkel kapcsolatban a mostani döntés azt jelenti, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások róluk az Európai Parlamenttel, és a júniusi EU-csúcsra, vagyis a magyar elnökség lezárulta előtt ebben a kérdésben megszülethet a megállapodás. Egy csütörtökön korábban tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök a magyar elnökség legfontosabb missziójának nevezte ennek a folyamatnak az előrevitelét.

Állást foglaltak a kormányfők amellett is, hogy az EU-tagországokban végrehajtandó banki kockázatfelmérési gyakorlatokat (stressz-teszteket) úgy kell megtervezni, hogy hitelesek legyenek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.